Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Oncologiecursus van start

Oncologiecursus van start

De kop is er af. Maar liefst 150 acupuncturisten kwamen op 24 en 25 november samen in de Bibliotheek Neude in hartje Utrecht voor het eerste deel van de oncologiecursus voor acupuncturisten, georganiseerd door de NVA. Op deze mooie locatie, het voormalige postkantoor van de stad, leerden de deelnemers over verschillende soorten kanker en de behandelmogelijkheden die er binnen de reguliere geneeskunde zijn. Zware, maar ook zeer leerzame onderwerpen!

Na het behalen van het certificaat van de cursus voldoen de acupuncturisten aan de voorwaarden om opgenomen te worden in de Verwijsgids Kanker van het IKNL. De cursisten leren hoe zij oncologiepatiënten met behulp van acupunctuur kunnen ondersteunen, zodat de kwaliteit van leven wordt geoptimaliseerd. In de cursus wordt niet alleen aandacht besteed aan inzichten en praktische vaardigheden uit de Chinese geneeskunde, maar staat ook de kennisdeling over de reguliere medische benadering en behandelingen van kanker centraal.

Behandelen, informeren, begeleiden

De lessen werden tijdens dit eerste deel van de cursus verzorgd door sprekers met jarenlange ervaring in de reguliere en integratieve geneeskunde. Dr. Eva Noorda, chirurg-oncoloog, en Daniëlle Verbeek, internist-oncoloog, trapten de cursus op vrijdag af met een introductie in oncologie, een lezing over het ontstaan van kanker en de locoregionale behandeling ervan. Na een goed verzorgde lunch en welverdiende koffiepauze sloot verpleegkundig specialist Maarten van Elst, werkzaam in het UMC Utrecht, de dag af met een boeiende lezing over prostaatkanker.
Zaterdagochtend stond de cursisten opnieuw een heleboel nieuwe informatie te wachten. Het programma werd gevuld door lezingen van vier verpleegkundig specialisten, te beginnen met de presentatie over hematologie van Nanda Vreeke en Bo Visscher. Na de lunch vertelde Simone Dokter, verpleegkundig specialist, over de diverse soorten darmkanker en de behandelopties die er zijn. Tot slot verzorgde verpleegkundig specialist Marjon Geerts een lezing over longkanker.

Nog twee delen

Na een geslaagd eerste deel van de oncologiecursus gingen de deelnemers moe, maar voldaan huiswaarts. ‘Zeer interessant waren deze twee dagen oncologie.’, ‘Erg inspirerend’ en ‘Wat een ontzettend goed georganiseerde cursus. Een dikke tien!!!’ zijn enkele van de reacties die we na afloop ontvingen. In januari en in maart van het komende jaar volgen nog twee delen van de oncologiecursus, waarin niet alleen kennis over het reguliere medische traject, maar ook de visie vanuit de Chinese geneeskunde aan bod komen. We kijken er nu al naar uit!

N.B. Inschrijven voor de cursus is helaas niet meer mogelijk. Zodra er meer duidelijk is over een eventuele herhalingscursus, laten we dat uiteraard z.s.m. weten.

Fotografie: Mark Hell