Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Voedingsles voor medisch studenten

Voedingsles voor medisch studenten

15/11/2019 geplaatst in Actualiteit

Voeding en leefstijl speelden de hoofdrol in de Week van de Acupunctuur. Juist in die week berichtte het AD* dat pas afgestudeerde artsen vinden dat ze te weinig weten over voeding en dat ze hun patiënten hierover onvoldoende kunnen adviseren. Terwijl slechte voeding wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 is, zegt Gert Jan Hiddink, gepensioneerd hoogleraar voedingsvoorlichting aan de Wageningen Universiteit. Hij deed, ook wereldwijd, onderzoek naar voedingsonderwijs bij medische opleidingen.

Een groep studenten geneeskunde bij de Radboud Universiteit heeft het heft in eigen hand genomen. Samen met de universiteit is een keuzevak ‘Voeding als medicijn?!’ opgezet. Helaas kunnen er per jaar te weinig studenten aan dit vak deelnemen.

Acupunctuurstudie en voeding
Wie Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) studeert krijgt automatisch ook voedingsleer. Bij de eerste lessen over de Vijf Elementen gaat het al over de vijf smaken en leer je nadenken over de ‘natuur’ of energetica van voeding. Voeding kan verwarmend zijn of koud, in beweging zetten of vertragen, doen zweten, de darmen stimuleren, de energie en werking van organen stimuleren of afremmen.

TCG vergroeid met leefstijl
Voeding is naast acupunctuur, Chinese kruidentherapie, Tuina en Qi-gong en Tai-Chi, een belangrijk onderdeel van de TCG. De mens en zijn gezondheid is niet los te zien van de invloeden van buitenaf en dus ook van wat je eet. Er zijn studenten die na de acupunctuuropleiding (inclusief voeding) nog een vervolgopleiding Chinese voedingsleer volgen of een studie orthomoleculaire geneeskunde oppakken. Door inzichten vanuit TCG en kennis van moderne voedingsleer te combineren kan de acupuncturist of kruidentherapeut praktisch en gericht adviseren.

Voeding en vijf elementen
Voor de Week van de Acupunctuur zijn blogs geschreven over voeding en breder, over leefstijl, over allerlei aspecten die je helpen zelf iets te doen aan je gezondheid. Hieronder vind je de link naar het startartikel Vitaal met de Vijf Elementen en nog veel meer.

Meer weten?
Of meer klachten, waar je hulp van een professional bij kunt gebruiken? Bovenaan de pagina kun je een acupuncturist vinden bij jou in de buurt. Informeer vrijblijvend of maak een afspraak.

* Bron: AD d.d. 07-11-2019