Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
De kracht van verbinding: acupunctuur in Integrale Geneeskunde (IM)

De kracht van verbinding: acupunctuur in Integrale Geneeskunde (IM)

De zorg in Nederland is in ontwikkeling. Steeds vaker klinkt de roep om ruimte te maken voor een bredere kijk op gezondheid. Niet alleen behandelen wat ziek is, maar ook versterken wat gezond is. In dat kader pleit kinderarts en leefstijlarts Ines von Rosenstiel voor de structurele integratie van Integrale Geneeskunde (IM) in de reguliere zorgpraktijk¹. Een oproep die nauw aansluit bij de visie van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Wat is Integrale Geneeskunde?
Integrale Geneeskunde combineert reguliere medische zorg met wetenschappelijk onderbouwde complementaire behandelvormen. Denk aan interventies gericht op voeding, beweging, ‘mind-body’-technieken én acupunctuur. De aanpak is persoonsgericht en draagt bij aan een bredere kijk op gezondheid, waarin zowel klachtgerichte behandeling als versterking van welzijn een plaats krijgen.

Integrale Geneeskunde in opkomst in ziekenhuizen
In Nederland zijn er inmiddels ziekenhuizen die met integrale zorg werken, zoals Rijnstate Arnhem, Isala Zwolle en het Máxima Medisch Centrum. Toch blijft de structurele inbedding van Integrale Geneeskunde in de zorg beperkt, onder meer vanwege knelpunten in financiering, opleiding en wetenschappelijk onderzoek binnen de Nederlandse context.

Von Rosenstiel pleit daarom voor samenwerking tussen zorgverleners, instellingen, patiëntenorganisaties en beleidsmakers, zodat integrale zorg breder gedragen en toegepast kan worden.

Acupunctuur als volwaardige partner
Acupunctuur wordt binnen Integrale Geneeskunde steeds vaker ingezet bij klachten als pijn, spanning en chronische vermoeidheid. In toenemende mate ontstaat er in de reguliere zorg belangstelling voor deze behandelvorm, mits toegepast door goed opgeleide therapeuten en in samenhang met reguliere behandelingen.

Hoewel er internationaal onderzoek beschikbaar is, is er in Nederland nog ruimte voor verdere onderbouwing van de effectiviteit in de praktijk. Recent internationaal onderzoek (2024)² laat bijvoorbeeld zien dat vormen van integrale zorg, waaronder acupunctuur, wereldwijd steeds vaker wordt toegepast in de oncologie. De studie benadrukt het belang van samenwerking tussen reguliere en complementaire zorgverleners en roept op tot meer onderzoek en integratie in de praktijk.

De NVA juicht initiatieven toe waarin acupunctuur op verantwoorde wijze wordt geïntegreerd in bredere zorgtrajecten.

De NVA ziet kansen
De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur staat achter de oproep tot integrale zorg. Acupunctuur kan hierin een waardevolle bijdrage leveren, mits deskundig, transparant en in samenhang met andere behandelvormen toegepast. De tijd is rijp voor meer samenwerking. Ook met acupuncturisten.

1: Bron: Doq, arts aan het woord

2: Referentie: Van Wietmarschen, H.A. Kapteijns, A., Busch, M., et al. Setting a dutch integrative medicine research agenda: Results of a consensus-based strategy - ScienceDirect