Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Zorgelijk: verslaving aan zware pijnstillers

Zorgelijk: verslaving aan zware pijnstillers

06/09/2019 geplaatst in Actualiteit

Het aantal Nederlanders dat verslaafd is aan zware pijnstillers en terechtkomt in afkickklinieken, is in de periode van 2012 tot 2018 verdrievoudigd. Bij vijf verslavingsklinieken steeg het aantal verslaafden van 92 naar ruim 292 per jaar, meldde NRC op 28 juli jl.*

Nieuwe groep verslaafden groeit
Dit blijkt uit een rondgang langs verslavingsklinieken in onder meer Leeuwarden, Arnhem, Zoetermeer en Almelo. In de eerste helft van 2019 zijn daar al 252 nieuwe verslaafden aangemeld. Albert Dahan, hoogleraar anesthesiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, schat het aantal Nederlanders dat verslaafd is aan zware pijnstillers op "duizenden".

Om welke middelen gaat het?
Oxycodon
(ook op de markt als oxycontin en oxynorm) is een synthetische variant van morfine en twee keer zo sterk. Het middel remt pijn en werkt licht euforisch. Het wordt vaak na een buikoperatie voorgeschreven of bij kanker, maar ook bij minder ernstige pijnklachten. Een soortgelijk middel, Fentanyl, is wel honderd keer zo sterk.

Serieus afkicken
Deze middelen zijn alleen op recept verkrijgbaar en zijn extreem verslavend. ‘Na een maand kan afhankelijkheid optreden,’ zegt verslavingsarts Romeo Ashruf van verslavingsinstelling Brijder. Verslaafden moeten hun gebruik afbouwen en krijgen vaak tijdelijk methadon voorgeschreven, net als heroïneverslaafden. Het afkicken van oxycodon kan gepaard gaan met braken, trillen, angst, depressie en suïcidale gedachten.

Verklaring voor stijging van het gebruik
Opvallend is dat zware medicatie vaker wordt voorgeschreven buiten de Randstad, zoals in Drenthe, Twente, in de Achterhoek en in Limburg. Dat komt mogelijk door de hechte(re) banden tussen de huisarts en zijn patiënten. Een huisarts komt zijn patiënten bijvoorbeeld tegen bij de bakker in het dorp. De pijn wordt daardoor heel invoelbaar, waardoor het moeilijker is om ‘nee’ te zeggen. Bovendien zou de controle op herhaalrecepten beter moeten. 'Patiënten zouden voor maximaal twee of drie weken pillen moeten meekrijgen', stelt Ashruf.

Aantal overdoses onder gebruikers van oxycodon neemt toe
Het aantal overdoses en vergiftigingen onder gebruikers van oxycodon is in 2018 met 50% toegenomen tot 424, meldt het NRC op 28 augustus.**

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) wil het gebruik van zware pijnstillers een halt toeroepen. Voorlichting aan de patiënten en de voorschrijvers moet uitkomst bieden. En het Nederlands Huisartsen Genootschap scherpte vorige zomer zijn richtlijn aan en benadrukte zware pijnstillers, waaronder oxycodon, alleen bij uitzondering voor te schrijven.

Acupunctuur als ondersteuning bij chronische pijn en pijn bij kanker
Het Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur publiceerde een artikel over belangrijke reviews. Deze reviews ondersteunen eerdere onderzoeksresultaten naar de verlichting die acupunctuur kan geven bij diverse vormen van pijn. Acupunctuur is een natuurlijke en veilige manier om allerlei klachten te verzachten. Het doet geen pijn en heeft geen bijwerkingen.
Zie onderaan de pagina de links naar het Kenniscentrum.

Wil je meer weten over acupunctuur?
En ben je benieuwd of acupunctuur jou kan helpen bij (chronische) pijn? Kijk dan bovenaan de pagina naar ‘zoek een acupuncturist’ voor een goed opgeleide NVA-acupuncturist bij jou in de buurt. En maak een afspraak.

*   Bron: NRC d.d. 28-07-2019

** Bron: NRC d.d. 28-08-2019