Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Allergieën

Allergieën

In deze rubriek vind je wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van Traditionele Chinese Geneeskunde bij allergische klachten. Er zijn vele soorten allergieën, zoals hooikoorts, een huisdier allergie, allergie voor huisstofmijt, een voedselallergie of een contactallergie.

Allergische rhinitis is een hardnekkige ontsteking van het slijmvlies van de neus. Doordat het neusslijmvlies chronisch ontstoken is, is het gezwollen en maakt het meer slijm (snot) aan. De ontsteking irriteert het slijmvlies en zorgt voor een verstopte neus. De belangrijkste allergenen buitenshuis zijn pollen van bomen (vooral van de berk) en grassen. Binnenshuis zijn het vooral de huisstofmijt en huisdieren. Alledaagse termen voor allergische rhinitis zijn daarom ook wel hooikoorts, een huisstofmijt- of dierenallergie. Zie ook: Acupunctuur voor hooikoorts.

Wereldwijd heeft zo’n 10 tot 30% van de bevolking klachten van allergische rhinitis en in sommige landen heeft zelfs meer dan de helft van de mensen hier last van. Ook andere allergieën komen veelvuldig voor. De conventionele behandeling van allergische rhinitis adviseert het vermijden van triggers en omvat orale medicatie, neussprays en/of een allergeen immunotherapie. Het vermijden van triggers kan effectief zijn, maar is niet altijd mogelijk of praktisch haalbaar. 

Recent onderzoek laat zien dat acupunctuur een effectieve en relatief veilige behandeloptie is die zowel tijdelijk symptomatische verlichting kan bieden als doorgaand profijt tot drie maanden na de behandeling.


Inhoudsopgave:

  1. Allergische rhinitis