Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Menopauze

Menopauze

In deze rubriek vind je wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van Traditionele Chinese Geneeskunde bij overgangsklachten. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen de overgang (of menopauze) bereiken is 51 jaar. In de jaren daarvoor en daarna kan er sprake zijn van allerlei lichamelijk en mentale klachten. Klachten zoals nachtzweten, opvliegers, stemmingswisselingen en angst. 

Talrijke factoren bepalen de algehele impact die de menopauze kan hebben, zoals de leeftijd waarop de menopauze intreedt, etniciteit, cultuur, sociaaleconomische achtergrond, algemene gezondheid en welbevinden. Ook de vraag of de menopauze door een operatie is veroorzaakt of natuurlijk optreedt, speelt een belangrijke rol. Bovendien zijn er verschillen tussen vrouwen die kinderen hebben gebaard en vrouwen die dat niet hebben gedaan. 

De overgang is in hoog tempo een specialisme aan het worden in de gezondheidszorg. In de afgelopen veertig jaar is ons begrip van de vrouwelijke endocrinologie sterk verbeterd. Daarnaast zijn vrouwen gelukkig steeds mondiger over hun ervaringen en in het zoeken naar oplossingen. Dit heeft de overgang op de voorgrond in zowel de geneeskunde als de media gebracht.

De voornaamste gangbare behandeling van overgang-symptomen is hormoonsubstitutietherapie (HRT), bestaande uit een monotherapie van oestrogeen of progesteron, of uit een combinatie van beide. Omdat de overgang naar de menopauze en de periode erna zo'n individueel en langdurig proces is, kunnen op maat gemaakte behandelingen, zoals die in acupunctuur worden gebruikt, aanzienlijke voordelen opleveren. Dit wordt bevestigd in onderzoek. Ook in ons artikel Acupunctuur en overgangsklachten lees je er meer over.

Inhoudsopgave:

  1. Acupunctuur en Menopauze