Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Inschrijving Kamer van Koophandel

Gaat u als acupuncturist als zelfstandig ondernemer aan de slag, dan moet u zich vooraf inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK) in uw regio. Ook wanneer u in het begin nog maar weinig patiënten zult behandelen is dit verplicht. U betaalt eenmalig voor de inschrijving bij de KVK. Uw KVK-nummer moet op uw briefpapier, nota's, folders, website etc. vermeld worden. Werkt u uitsluitend in loondienst dan hoeft u geen KVK-nummer te hebben.

Melden bij IGJ en inschrijven bij Vektis

Na inschrijving bij de KVK dient u zich zelf aan te melden bij de IGJ, vóórdat u mag beginnen met zorg bieden. Dan wordt u opgenomen in het Landelijk Register Zorgaanbieders en daarna kunt u AGB-codes aanvragen. Bij aanmelding bij Vektis voor uw AGB-praktijkcode moet u uw inschrijving bij de KVK meesturen.

U ontvangt na de inschrijving in de KvK vanzelf bericht van de belastingdienst voor de aanvraag van een btw-nummer (zie de BTW-informatie onderaan de pagina Praktische zaken regelen).

SBI-code 
Voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel moet u aangeven welke bedrijfscode voor u van toepassing is. Arts acupuncturisten gebruiken code 86.21, code voor praktijken voor huisartsen. Niet-arts acupuncturisten vallen
in de categorie 86.91.9

Toelichting code 86.21 

Deze klasse omvat:• behandeling van ziekten van algemene aard in huisartsenpraktijken • huisartsenpraktijken op basis van alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie, acupunctuur, natuurgeneeskunde • huisartsenposten voor avond en weekenddienst.

Toelichting code  86.91.9 
Deze klasse omvat o.a.: alternatieve genezers zoals homeopaten, natuurgeneeskundigen, acupuncturisten die geen arts zijn.
Let op! Overige paramedische praktijken fysiotherapie en psychologie vallen hier niet onder. Naar KVK.

Maatschappen
Ook voor maatschappen gelden regels voor inschrijving bij de KVK. Stille maatschappen, die niet naar buiten treden met een commercieel doel, hoeven niet te worden ingeschreven. Op de website van de KVK vindt u meer informatie.