Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Allergische rhinitis en acupunctuur

Allergische rhinitis en acupunctuur

13-05-2023

Maar liefst 29 onderzoeken naar het effect van acupunctuur bij allergische rhinitis zijn onder de loep genomen in een EBA-summary (EBA: Evidence Based Acupuncture). De vertaling van deze summary is te vinden op het Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur.

Allergische rhinitis, wat is dat?
Deze medisch term is beter bekend als hooikoorts en allergie voor haren en huidschilfers van huisdieren en stofmijt. Volgens het meest recente bewijs is acupunctuur een effectieve behandelwijze voor allergische rhinitis. Onderzoeken lijken ook uit te wijzen dat acupunctuur veiliger is dan de huidige algemeen gebruikte medicatie en mogelijk ook kosteneffectiever. Juist deze week meldden de media dat de grassen overvloedig bloeien en hooikoorts voor veel mensen dus letterlijk en figuurlijk in de lucht hangt.

Allergische rhinitis veel voorkomende aandoening
Wereldwijd ondervindt zo’n 10 tot 30% van de bevolking klachten van allergische rhinitis en in sommige landen is de prevalentie zelfs 54%. Allergische rhinitis komt in alle leeftijdsgroepen voor maar het meest bij kinderen. Het treft mannen en vrouwen in gelijke mate. Allergische rhinitis kan zowel seizoensgebonden als het hele jaar door voorkomen.
Typische seizoensgebonden triggers zijn stuifmeelpollen. Aanhoudende klachten worden vaak veroorzaakt door haren en huidschilfers van huisdieren en stofmijt.

Lees meer, vertel het verder, maak een afspraak
Hoe meer mensen weten dat acupunctuur kan helpen bij allergische rhinitis hoe beter. Vertel het je vader, je buurvrouw, je collega die loopt te niezen of niet meer uit de ogen kan kijken van de jeuk. Maak een afspraak met een NVA-acupuncturist, als je zelf last hebt van allergie of hooikoorts. En maak je huisarts attent op deze publicatie! Het bewijs is er: acupunctuur helpt bij hooikoorts! Lees ook onze tips over acupressuur bij hooikoorts.