Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
De gereedschapskist van de acupuncturist -Thierry de Vlieg over Dr. Tan balansmethode

De gereedschapskist van de acupuncturist -Thierry de Vlieg over Dr. Tan balansmethode

Naar aanleiding van het artikel ‘De gereedschapskist van de acupuncturist: maatwerk voor jouw klacht’, spreken we in deze serie met verschillende acupuncturisten over hun manier van werken. Want net zoals iedere klacht uniek is, heeft iedere acupuncturist zijn of haar eigen stijl en voorkeuren, vaak gebaseerd op jarenlange ervaring, verdieping en persoonlijke ontwikkeling.

De gereedschapskist van de acupuncturist -Thierry de Vlieg over Dr. Tan balansmethode


In dit interview vertelt Thierry de Vlieg, een acupuncturist met ruim twintig jaar ervaring, over de Balans Methode van Dr. Richard Tan. Hij legt uit hoe hij met deze methode werkt, waarom deze aanpak hem aanspreekt en wat het voor zijn cliënten betekent.

Welke acupunctuurstijl gebruik jij het meest in je praktijk en waarom spreekt juist deze stijl jou aan?
‘Ik werk vooral met de Balans Methode, die weer op de kaart is gezet door Dr. Richard Tan. Toen ik meer dan twintig jaar geleden afstudeerde en na mijn eindexamen naar huis reed, dacht ik: zo ingewikkeld kan het toch niet zijn? Acupunctuur is tenslotte een vorm van volksgeneeskunde, die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

In mijn zoektocht kwam ik eerst uit bij de Master Tung methode, een traditionele stijl met een eigen puntensysteem. Daarna volgde ik een weekendtraining bij het ICZO (Instituut voor Complementaire Zorg Opleidingen) en dat maakte me al enthousiaster. Maar de echte klik kwam pas tijdens een congres in Rothenburg, waar ik een tweedaagse training volgde van het ITC (International Tan Center). Na die lessen voelde het alsof ik ‘thuis’ kwam.’

Wat me aanspreekt aan deze methode is dat het uitgaat van het energiesysteem van de meridianen, de energiebanen in het lichaam en minder van de traditionele orgaanmodellen; de zogeheten Zhang Fu-theorie. Het mooie is: je ziet vaak direct effect.

Hoe ziet een behandeling volgens deze stijl er in de praktijk uit? Kun je een voorbeeld geven van hoe je hiermee een specifieke klacht hebt behandeld?
‘Elke klacht vraagt om een andere aanpak. Bij pijnklachten bijvoorbeeld, kijk ik heel precies: waar zit de pijn? Wat voor soort pijn is het? Wanneer komt het op? En wat verergert of verlicht de klacht? Dat doe ik voor alle pijnplekken op het lichaam.

Daarna kijk ik welke meridianen (energiebanen) ik kan gebruiken om de pijn te 'balanceren'. Ik zoek combinaties van acupunctuurpunten die elkaar versterken, zodat de behandeling zo krachtig mogelijk is.

Bij klachten als obstipatie kijk ik welke meridianen door het gebied lopen waar de klacht zich afspeelt. Daarna gebruik ik een soort schema (ik noem het een matrix) om te bepalen waar ik ga prikken. Ook kijk ik of de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water (de Wu Xing-kwaliteiten), iets extra’s kunnen betekenen in de behandeling. Bij mentale klachten gebruik ik die elementen zelfs als basis, om via vaste punten het evenwicht tussen die vijf weer te herstellen.

Zo kwam er eens een man met pijn in zijn schouder én het prikkelbare darm syndroom (IBS). In de matrix kon ik deze klachten goed combineren. Na de eerste behandeling was de pijn al aanzienlijk verminderd. Over de prikkelbare darm kon hij natuurlijk niet meteen iets zeggen, maar bij de volgende behandeling gaf hij aan dat de klachten al minder waren. Na zes behandelingen waren zijn darmklachten al sterk verminderd.

Ook kwam er een man met neuropathie in zijn voeten. Tijdens het eerste gesprek gaf hij al aan dat hij radeloos was en bang dat hij op korte termijn in een rolstoel zou belanden. De eerste twee maanden heb ik hem wekelijks behandeld en na een half jaar kon hij weer gewoon boodschappen doen. Nu behandel ik hem om de week. Hij kan nu weer zonder nadenken gaan wandelen, winkelen, noem maar op.

Wat kan iemand verwachten? Aan de hand van de klachten probeer ik een inschatting te maken van de duur van het traject en het te verwachten resultaat. Bij pijn mag je vaak al na de eerste behandeling een duidelijke vermindering verwachten, die meestal vier tot vijf dagen aanhoudt. Daarna hangt het vooral af van de dynamiek en flexibiliteit van de energie en het lichaam hoelang de effecten van een vervolgbehandeling blijven.

In sommige gevallen kan ik na zes tot tien behandelingen zó effectief werken dat mensen niet meer terug hoeven te komen. Maar bij sommige klachten, zoals neuropathie, zijn onderhoudsbehandelingen wenselijk. Mijn advies na een behandeltraject is dan ook altijd: kom af en toe even langs voor onderhoud, net zoals je dat met je auto of fiets zou doen.’

Wanneer merk je dat deze stijl echt het verschil maakt voor een cliënt?
‘Bij pijnklachten zie je vaak meteen resultaat: cliënten voelen direct verlichting. Dat maakt deze methode heel dankbaar om mee te werken. Bij mentale klachten zie je mensen na afloop vaak zichtbaar meer ontspannen vertrekken. Soms zeggen familieleden zelfs dat ze de persoon ‘anders’ terugkrijgen, rustiger, meer in balans.’

Combineer je deze stijl ook met andere technieken of behandelwijzen? Zo ja, hoe zorg je dan voor een goede afstemming?
‘Eigenlijk niet. Soms kijk ik nog of er een goed werkend punt is uit een aanvullende methode (Master Tung) dat past bij de meridiaan waar ik toch al mee werk. Maar verder houd ik het meestal puur bij de Balans Methode. Die is krachtig genoeg op zichzelf.’

Wat heb je door de jaren heen geleerd over werken met deze stijl en is je manier van behandelen daarin veranderd?
‘Ik verdiep me al meer dan tien jaar in deze methode en geef er ook les in en van lesgeven leer je zelf ook veel. Daarnaast volg ik regelmatig trainingen bij verschillende docenten. Iedere docent heeft weer een eigen invalshoek en ik kijk dan vooral of die visie bij mij past.

Wat ik geleerd heb, is dat het goed is om open te blijven staan voor nieuwe benaderingen binnen deze methode. Je komt dan soms tot verrassende resultaten. Maar vooral ben ik me ervan bewust dat ik nog lang niet uitgeleerd ben. De Balans Methode van Dr. Tan blijft zich verdiepen en ik blijf mezelf ontwikkelen om mijn cliënten zo goed mogelijk te kunnen helpen.’

Meer weten over acupunctuurstijlen?
Wil je meer weten over hoe acupuncturisten werken, welke stijlen zij toepassen en wat dat in de praktijk betekent voor hun cliënten? Houd onze artikelenreeks in de gaten. Binnenkort lees je het volgende interview!