Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Onderzoeker vergeet acupunctuur bij stuitligging

Onderzoeker vergeet acupunctuur bij stuitligging

14/12/2018 

Gynaecoloog in opleiding Joost Velzel promoveerde op 12 december jl. aan de UvA op een onderzoek naar twee medicijnen om het van buitenaf draaien van een baby in stuitligging te vergemakkelijken [1]. Deze medicatie zou moeten zorgen voor minder ongemak voor de zwangere en minder keizersneden.

Het beste komt fenoterol uit de bus, een middel dat de baarmoederspier verslapt. Dan nog moet de kindje met enig ‘geweld’ uit het bekken gewipt worden, zodat het kan draaien. Bovendien heeft het medicijn heftige bijwerkingen als hoofdpijn, opvliegers en hartkloppingen, die volgens Velzel ‘slechts tien minuten aanhouden’.

Velzel wil nader onderzoek doen naar het verdoven van de buik door middel van een ruggenprik, zoals in Amerika gebeurt. Daardoor doet het draaien geen pijn. Echter, een ruggenprik is niet zonder risico.

Zowaar noemt Velzel alternatieve methodes die niet werken, zoals belletjes en stemvorken op de buik. Helaas vergeet hij de wél werkende toepassing van moxa op een acupunctuurpunt op de kleine teen te noemen. In 2010 is dr. Ineke van den Berg, NVA-acupuncturist, gepromoveerd o.a. op onderzoek naar deze toepassing bij stuitligging. In haar proefschrift [2] The Contribution of Acupuncture and Moxibustion to Healthcare is een meta-analyse opgenomen over de effectiviteit, de kosteneffectiviteit en de veiligheid van moxa bij stuitligging. Hoofdstuk 9 bevat de Nederlandstalige samenvatting.

Wetenschappelijk onderzoek en de ervaring leren dat acupunctuur de kans op draaiing van de baby aanzienlijk vergroot. Acupunctuur kan zo een ingrijpende draaibehandeling en een keizersnede voorkomen. Zonder hoofdpijn, opvliegers en hartkloppingen! Dát mag van ons wel in de krant!

[1] artikel AD d.d. 12-12-2018 -  [2] proefschrift The Contribution of Acupuncture and Moxibustion to Healthcare