Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Spijkermat versus acupunctuur

Spijkermat versus acupunctuur

04/08/2022 geplaatst in Actualiteit

Is een spijkermat echt zo goed voor je als wordt beweerd, vroeg men zich bij het consumentenprogramma Radar af. En omdat spijkermatten wel in verband worden gebracht met acupunctuur wendde men zich met die vraag tot de NVA.
Arts-acupuncturist Koos van  Kooten, bestuurslid van de NVA, werkte mee aan een interview. Wat is waar van de gezondheidsclaims?

Acupunctuur specifiek en persoonlijk
'Dat de spijkermat en acupunctuur over een kam worden geschoren is wel wat kort door de bocht. De acupunctuur is wel wat ingewikkelder dan dat en veel specifieker.' legt Van Kooten uit aan Radar. Hij licht toe dat een acupunctuur-behandeling een erg persoonlijke behandeling is, waarbij naar iemands persoonlijke ervaring wordt geluisterd, en voor wie vervolgens een specifieke methode en duur van een behandeling wordt uitgekozen. Iemand wordt hierbij op bepaalde plekken op het lichaam behandeld, waar je bij een spijkermat met je volledige rug op een naaldenbed komt te liggen.

'Heb je serieuzere aandoeningen, chronische vermoeidheid of langdurige ontstekingen, ga dan naar een acupuncturist of andere zorgprofessional, om te ontdekken hoe je jouw persoonlijke klachten het beste kunt oplossen.' adviseert Van Kooten. 'Een spijkermat is daar geen vervanging voor.'

Ontspannen
Een spijkermat kan mogelijk zorgen voor algemene ontspanning door de druk op de huid en ook op het weefsel daaronder. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om spanning los te laten. 'Het helpt bovendien dat de gebruiker van de mat gedwongen wordt een half uurtje plat op zijn of haar rug te liggen, wat sowieso al prettig kan zijn wanneer je een druk leven hebt.' stelt Van Kooten nuchter.

De claims die gedaan worden over de werking van de spijkermat zullen vooral gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen en worden gedeeld door aanbieders van spijkermatten, die belang hebben bij de verkoop ervan.

Maak een afspraak!
Loop jij met een klacht waar je maar niet vanaf komt, zoek dan een acupuncturist bij jou in de buurt. Leg je probleem voor en maak een afspraak. Acupunctuur helpt!

Bron: Radar 29-07-2022