Vruchtbaarheid

Een kind krijgen; het lijkt zo iets vanzelfsprekends. Toch is het dat voor veel mensen niet. Soms blijft een zwangerschap simpelweg uit. Velen proberen dan een behandeling met IVF, ICSI of IUI. Zo'n behandeling is een intensief traject. Om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten of om het IVF/ICSI/IUI-traject minder belastend te maken, kan acupunctuur worden toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap daardoor aanzienlijk toeneemt.

Verminderde vruchtbaarheid
Soms heeft een verminderde vruchtbaarheid een duidelijke medische oorzaak, zoals problemen met de eierstokken of eileiders, of heb je de aandoening endometriose. Hierbij groeit het weefsel dat je baarmoederwand bekleedt op andere plekken in je lichaam. Verder kan een slechte lichamelijke conditie van de vrouw of de man leiden tot een lage kwaliteit van de ei- of de zaadcellen. Maar in veel gevallen is er niet echt een medische oorzaak aan te wijzen. We spreken dan van 'onbegrepen onvruchtbaarheid'.

IVF en acupunctuur
IVF staat voor in vitro fertilisatie. Bij een IVF-behandeling worden de eicellen buiten het lichaam van de vrouw bevrucht en weer teruggeplaatst. Om de kans op succes te vergroten, ondergaat de vrouw van tevoren een hormoonbehandeling. Het IVF-traject is intensief en spannend, zowel lichamelijk als emotioneel. Uit onderzoek blijkt dat per cyclus de kans op een zwangerschap gemiddeld 20 tot 25 procent is. Wanneer naast de behandeling acupunctuur wordt toegepast, neemt de kans op een zwangerschap sterk toe. Andere behandelingen waarbij acupunctuur kan worden ingezet zijn ICSI (intra-cytoplasmatische sperma-injectie) en IUI (intra-uteriene inseminatie).

Wat doet acupunctuur?
Een acupunctuurbehandeling herstelt de energiebalans in je lichaam. Dat heeft een positief effect op je menstruatiecyclus, je hormoonhuishouding en de kwaliteit van de eicellen. Bij mannen heeft acupunctuur een positief effect op de kwaliteit van het sperma. Hierdoor wordt de kans op een natuurlijke zwangerschap groter en die op een miskraam kleiner.

Tijdens een IVF-behandeling heeft acupunctuur de volgende effecten:

  • het reguleert je menstruatiecyclus 
  • het stimuleert de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder 
  • het verbetert de doorbloeding en verdikking van het baarmoederslijmvlies 
  • het verbetert de kwaliteit van de eicel 
  • het verbetert de kwaliteit van het sperma 
  • het vermindert het samentrekken van je baarmoeder bij terugplaatsing 
  • het vermindert de bijwerkingen van de medicatie

Een IVF-behandeling kan ook emotioneel een intensief traject zijn. Door een acupunctuurbehandeling word je rustiger en groeit je gevoel van vertrouwen. Hierdoor neemt de kans op een succesvolle behandeling toe. Als je van plan bent een behandeling met IVF, ICSI of IUI te ondergaan, is het raadzaam om zes tot acht weken van tevoren een afspraak te maken met je acupuncturist. Hij of zij kan samen met jou een behandelplan opstellen, zodat je deze intensieve periode goed doorkomt en als het even kan met een mooi resultaat.