Historie Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur

De Nederlandse Werkgroep voor (natuurgeneeskundig) Praktizijns NWP haalde in 1972 de activiteit van de Britse Acupunctuurvereniging BAcC naar Nederland. Zij richtte de eerste acupunctuurschool in Nederland op, de Anglo-Dutch College of Acupuncture, en tevens de eerste polikliniek voor acupunctuur in Overveen. De filosofie van de Traditionele Chinese Geneeskunde was de basis van de lessen op deze opleiding.

In 1977 richtten studenten van de Anglo-Dutch College of Acupuncture en van de acupunctuuropleiding Pakua, allen fysiotherapeuten, de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur NVA op.

Een bevriend jurist van één van de oprichters werd gevraagd het opstellen van de Statuten en eerste reglementen op zich te nemen bij de oprichting van de NVA. Dit was het begin van bijna 40 jaar betrokkenheid van deze jurist, de heer Monty Kraayeveld bij het wel en wee van de NVA. Hij overleed op 30 maart 2015, nog steeds actief als voorzitter van tuchtcollege van de NVA.

De NVA heeft twee ereleden, de heer Hittjo Hummelen en de heer Harm Elsinga. Beiden hebben zich als voorzitter van de NVA buitengewoon ingezet voor de NVA.

Blog

 • Vruchtbaarheidsproblemen-folder_web

  Acupunctuur bij IVF in het nieuws

  De Volkskrant bracht afgelopen week een bericht over Australisch onderzoek bij IVF. 'Acupunctuur tijdens een IVF-behandeling leidt niet tot meer geboorten', kopt de VK. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat het onderzoek is gedaan bij een relatief kleine groep vrouwen die allen drie standaardbehandelingen rondom de terugplaatsing kregen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Avondvierdaagse

  De avondvierdaagse

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog