Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Astrid - Cliënt

Astrid - Cliënt

Ongeveer een jaar geleden kwam ik Anneke tegen bij een festival. Het klikte tussen ons en we bleven contact houden. Na het festival zijn we samen begonnen bij een opstartgroep voor hardlopen. Daar kwamen we aan de praat over waarom ik gestart was bij die hardloopgroep. In februari 2022 had ik corona gehad en mijn conditie was sterk verminderd. Daarvoor liep ik veel hard, maar nu moest ik weer vanaf het begin opbouwen, vandaar die opstapgroep.

Een watterig gevoel

Anneke en ik praatten veel met elkaar en regelmatig kwam ook acupunctuur ter sprake. Ik bleef vooral veel trainen om mijn conditie weer op te bouwen, maar op een gegeven moment kwam ik niet meer verder. Het hardlopen ging goed, maar de vermoeidheid en hersenmist verdwenen niet. Ik had vaak een watterig gevoel in mijn hoofd en vergat veel, was chaotisch, had moeite met concentreren. Dat vond ik heel lastig, omdat ik vóór corona heel energiek was, werkte, sportte, een opleiding deed.
Tijdens een van onze hardlooptrainingen hadden we het er weer over en zei Anneke dat ze de klachten wellicht kon verminderen met acupunctuur. Ik had me nooit verdiept in acupunctuur, maar was zo wanhopig door die long-covid dat ik dacht ‘baat het niet dan schaadt het niet’. En ik ben echt blij dat Anneke me heeft overtuigd om bij haar te komen.

Hooikoortsklachten

Anneke kijkt naar het hele plaatje en neemt andere klachten daar ook in mee. Iedere afspraak begint met het checken van mijn pols en tong om vervolgens in gesprek te gaan over hoe het gaat en of ik nog andere klachten heb. Zo kwamen tijdens het intakegesprek ook mijn hooikoorts en allergie voor huisstofmijt ter sprake, waar ze dan vervolgens ook op prikt.
Op de behandeltafel word je als een soort van speldenkussen gebruikt. De eerste keer vond ik dat natuurlijk spannend, maar het valt heel erg mee. Je voelt die hele dunne naaldjes nauwelijks. Wel heb ik soms al het gevoel dat er iets gebeurt, als er ergens een naaldje wordt gezet. Als de naalden erin zitten moet je even blijven liggen, soms draait ze er nog even aan. Vervolgens haalt ze de naaldjes eruit en is het weer klaar.
Ik wist niet beter dan dat ik altijd een verstopte neus had, last van mijn ademhaling en in het hooikoortsseizoen werd dat alleen maar erger. Na de tweede afspraak zat ik op de fiets – op het toppunt van het hooikoortsseizoen - en realiseerde ik me dat ik gewoon door mijn neus kon ademen! Dat was zo verrassend en ik weet nog dat ik dacht ‘zou dit nu echt door die acupunctuur komen?’ Dat heb ik mijn hele leven niet gekund. Uiteindelijk ben ik zelfs langzamerhand de medicijnen voor die allergie gaan afbouwen.

Probeer het gewoon!

Acupunctuur heeft mij letterlijk lucht gegeven. Ik kan makkelijker ademhalen en ben van de medicatie en dus ook van de bijwerkingen af. Het maakt een groot verschil in hoe ik me voel. De vermoeidheid is nog niet weg, maar ik voel mijn grenzen beter aan en neem op tijd rust.
Tegen iedereen met vage klachten waar je met de huisarts niet uitkomt zou ik willen zeggen: probeer het gewoon! Ik ben heel blij dat ik het uiteindelijk heb gedaan. Het is geen wondermiddel, klachten verdwijnen niet zomaar, maar het maakt het wel beter. Het is een hulpmiddel voor jezelf.

Behandelend acupuncturist: Anneke van Beers