Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Een kwestie van beweging

Week van de acupunctuur

11 t/m 15 november 2024

Peter de Vilder - acupunctuur bij (sport)blessures

‘Het is belangrijk te weten dat een acupuncturist niet alleen pijn behandelt, maar dat hij geraadpleegd kan worden om het hele traject van trainen, wedstrijd en herstel in goede banen te leiden.’

Peter De Vilder (1958) is acupuncturist sinds meer dan 35 jaar en heeft een jarenlange praktijk opgebouwd in Brugge (België). Als fervent sporter (marathon, triatlon) heeft hij ook heel wat sportmensen behandeld in zijn praktijk. Alhoewel de nadruk meestal ligt op het behandelen van sportletsels via de balansmethode, ooracupunctuur en Master Tung heeft hij zich ook toegelegd op het begeleiden van sporters voor, tijdens en na hun wedstrijden. Hij werkte samen met zijn zoon (zelf duursporter) in een praktijk voor begeleiding van sportmensen (peaklevel) waar hij vooral duursporters (marathon, triatlon) in begeleiding had om hun prestatie te optimaliseren.

Peter heeft voor onze leden een interessant webinar verzorgd over sportbegeleiding vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Peter deelt ook graag wat van zijn kennis met degenen die nog niet bekend zijn met acupunctuur en die graag meer willen weten over acupunctuur bij sport en beweging.

Wat maakt acupunctuur zo effectief bij het behandelen van (sport)blessures en pijnklachten?
‘Acupunctuur is wereldwijd bekend voor het behandelen van pijnklachten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat acupunctuur stoffen laat vrijkomen in de hersenen die pijn dempend werken. Maar er is meer, we kunnen vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) een link leggen tussen de verschillende weefsels en de organen of meridianen. Zo behoren de spieren bij de Milt-energie, de pezen bij de Lever-energie, de botten bij de Nier-energie, de bloedvaten bij de Hart-energie en de huid bij de Long-energie. Bij sportblessures kunnen we dus een duidelijk verschil maken in behandelingsstrategie om te komen tot een persoonlijke aanpak van de atleet.
Een combinatie van een symptomatische behandeling (pijnklacht zelf) en de aanpak van de onderliggende oorzaak maakt acupunctuur een zeer effectieve manier van behandelen.’

Welke veelvoorkomende blessures behandel je het meest in je praktijk?
‘De meest voorkomende klachten bij sportmensen zijn uiteraard de spier- en peesklachten omdat deze door het beoefenen van sport het meest belast worden. Bijvoorbeeld achillespeesklachten, knieklachten, heupproblemen en lage rugklachten bij duursporten zoals hardlopen of fietsen. Bij raketsporten zien we veel tennisellebogen, schouderklachten en nekklachten.

Maar we mogen ook de emotionele impact van de blessure niet vergeten. De sporter kan plots niet meer trainen en ziet zijn wedstrijd al in het gedrang komen. Vandaar dat de behandeling van een blessure ook altijd gepaard gaat met het balanceren van zijn emotionele toestand.’

Hoe verloopt een behandeling?
‘Wanneer de sporter bij ons komt is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de klacht. Waar zit de pijn? Welke meridiaan is daarbij betrokken? Hoe is het gesteld met het energieniveau? Dit laatste bepalen we via het voelen van de pols. De hartslag in de pols bevat 12 zones die overeenkomen met de 12 organen en meridianen. Is de pols zwak, dan weten we dat er een leegte (uitputting) van energie is. Voelt de pols sterk aan, dan weten we dat er een blokkade van energie is. Dit is bepalend om onze therapie op af te stemmen.
Bij sportblessures werk ik meestal met een methode die het mogelijk maakt om onmiddellijk verbetering te ervaren. Deze verbetering moeten we dan bestendigen door de behandeling meerdere keren te herhalen over een korte periode. Ideaal is om 3 behandelingen te geven op 14 dagen. Advies geven over training is belangrijk, in overleg met de trainer of coach. In eerste instantie moet de sporter rusten om de blessure te laten herstellen. Maar even belangrijk is dat je als acupuncturist verder behandelt wanneer de sporter zijn trainingen hervat om te kijken hoe de blessure reageert op nieuwe belasting.’

Welke rol speelt acupunctuur in een actief herstelproces in vergelijking met andere therapieën?
‘Acupunctuur is niet alleen zeer effectief bij het behandelen van sportletsels, maar het blijkt ook een goede tool bij het herstel na een zware training of wedstrijd. Door een aantal punten aan te prikken op de Milt-meridiaan wordt er terug energie aangemaakt die het herstel sneller bevordert.
Het is belangrijk te weten dat een acupuncturist niet alleen pijn behandelt, maar dat hij ook geraadpleegd kan worden om het hele traject van trainen, wedstrijd en herstel in goede banen te leiden.’

Heb je specifieke tips voor mensen die sporten/gezond in beweging willen blijven?
‘Als je gezond wil bewegen of aan sport doet is het van belang om dit op een rustige manier doet. Wij noemen dit yin trainen. Het is niet de bedoeling dat je elke kilometer die je hardloopt beter doet dan de vorige kilometer. Wanneer de snelheid van trainen te hoog ligt steven je af op blessures. Uiteraard mag je je lichaam af en toe eens triggeren door een stukje snelheid of interval in te bouwen, maar 75% van de training moet rustig gebeuren.

En misschien wel de belangrijkste tip: geniet van je sportbeleving!!’

Peter De Vilder is docent bij OTCG (Opleidingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeskunde) in Antwerpen.

Meer informatie over acupunctuur bij pijn kun je hier lezen.

Vrijdag

Anne Hering - Zhineng Qi Gong

Zelf ervaar ik meer veerkracht en helderheid dankzij Qi Gong

Lees Meer →

Interview met Jacqueline over nekklacht

Ik ben van een dood vogeltje weer springlevend geworden!

Lees Meer →

Interview met Remco over schouderklacht

Ik kan me niet voorstellen dat ik zou stoppen met acupunctuur. Zeker niet omdat ik als bijeffect rust ervaar.

Lees Meer →

Donderdag

Interview met Jeffrey over achillespeesklacht

Toen Jeffrey zijn achillespees scheurde, leek het erop dat zijn geplande wereldreis een droom zou blijven.

Lees Meer →

Peter de Vilder - acupunctuur bij (sport)blessures

Peter de Vilder deelt zijn kennis over sportbegeleiding en acupunctuur.

Lees Meer →

Acupunctuur in de ruitersport

Men grapt wel eens dat het paard al het werk doet. Ik nodig deze mensen dan van harte uit om eens een half uurtje op mijn paard te komen zitten.

Lees Meer →

Woensdag

Een hockeydroom en acupunctuur

Acupunctuur hielp mijn zoon zijn hockeydroom najagen.

Lees Meer →

Interview met Frans over knieklacht

Tot mijn verbazing was de zeurende pijn gelijk weg. Een dag later ging ik hardlopen!

Lees Meer →

Interview met Joseph – Weer pijnvrij bewegen!

Op 15-jarige leeftijd kreeg huidig filmmaker, muzikant en multi-mediaman, Joseph Black een ernstig ongeluk.

Lees Meer →

Dinsdag

Whitfield Reaves - acupunctuur bij sport

Bij sporters kan een goed geplaatste acupunctuurnaald spieren helpen beter te functioneren.

Lees Meer →

Interview met Siem over kuitklacht

Begin dit jaar besloot ik een halve marathon te gaan lopen en ik wist dat ik dan echt van dat gezeur met mijn kuiten af moest zijn.

Lees Meer →

Maandag

Filosofische principes uit de TCG

Een kwestie van beweging. Lees hier meer over de gedachte achter onze slogan.

Lees Meer →

Interview met Diana over schouderklacht

Op het moment wandel ik heel veel met de hond en ik loop weer zwaaiend rond.

Lees Meer →