Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Marianne - Cliënt

Marianne - Cliënt

Ik heb eigenlijk sinds de overgang last van opvliegers. En het verdwijnt gewoon niet. Afgelopen zomer had ik er zoveel last van dat ik dacht: nu moet er wat gebeuren. Ik was al bij een gynaecoloog geweest en die kon mij verder helemaal niet helpen, behalve dat ik in de zon moest lopen. Ik dacht, dat moet anders. Ik heb een beetje gegoogeld naar iets wat zou kunnen helpen en toen werd  acupunctuur genoemd. Dus ik dacht, ik ga het gewoon proberen. Baat het niet, schaadt het niet.

Al twaalf jaar klachten

Ik denk dat ik al een jaar of twaalf klachten heb. Ik ben nu 65. Ik denk dat het begon toen ik 52 was met milde klachten. Dan denk je eerst: “het gaat wel over”, maar na een paar jaar denk je: “Het gaat maar het niet over en het zit me gewoon in de weg.”
Ik heb eigenlijk geen last van de overgang gehad, in de zin van van depressiviteit of stemmingswisselingen. Eigenlijk ben ik er makkelijk doorheen gefietst. “Als dit het is, dan valt het allemaal wel mee”. Maar toen werden de opvliegers erger en erger. Dan ga je erover lezen en lees je dat het bij sommige mensen helemaal niet overgaat. Toen dacht ik: “Maar daar heb ik geen zin in, ik kan dat niet zomaar klakkeloos accepteren.”

Altijd rekening houden

Die erge opvliegers had ik al een paar jaar. Het was een beetje wisselend. Soms waren ze een half jaar weg en dan ineens had ik ze weer dagelijks. En dan wel vier tot tien keer op een dag dat het zweet me uitbrak, dusdanig dat het echt van me afdroop op de grond. Ik dacht: “Ik kan er wel mee leven dat ik het warm heb, maar dit is gewoon heel gênant. Dat je met iemand staat te praten en dat het zweet echt van je afdruppelt.” Dit is toch wel een jaar of vijf zo geweest.
Ik heb er nooit iets voor gelaten. Ik heb gewoon gewerkt, ik heb gewoon mijn  hobby’s gedaan enzovoort, enzovoort. Maar het is iets waarmee ik altijd rekening hield, bijvoorbeeld als ik naar een feestje ging, dan dronk ik geen wijntje, want dat pakte gelijk bij de eerste slok al verkeerd uit. Of het feit dat ik eraan moest denken om extra kleding mee te nemen. Je bent er steeds mee bezig. 
Ik had in mijn werk veel overlegmomenten. Dan kreeg ik het erg warm en ging flink transpireren. Dat was natuurlijk erg vervelend en zat een constructief overleg dan wel in de weg.

Een flinke belemmering

Wat ik vooral storend vond, was toen we afgelopen zomer wandelden in de bergen, maar ik soms gewoon geen stap meer kon zetten door de hitte. Dat hield  dan een hele dag aan en verdween ook niet meer. Pas als ik weer beneden was en even ging zitten, dan ging het weg. Maar zodra ik weer ging bewegen, kwam het weer op. Daarnaast fiets ik graag en ook dat werd lastiger. Dan gaat het je dagelijkse leven wel flink belemmeren.
Ik heb de laatste jaren geen nacht meer doorgeslapen. Of dat door de opvliegers kwam, weet ik niet. Vaak werd ik wakker, dan kreeg ik wel negen van de tien keer een opvlieger.

Een stuk minder klachten

Rond augustus ben ik begonnen met acupunctuur; eerst elke week, later om de veertien dagen. Langzamerhand ben ik gaan merken dat de opvliegers minder waren. Bijvoorbeeld bij fietsen, als er een onverwachte situatie was dan brak het zweet me direct uit. Dat heb ik niet meer. Ik kan nu ook gewoon een wijntje drinken, zonder dat ik last krijg. Het is een heel stuk minder geworden. Ik heb nu alleen nog wat last als ik me echt inspan.
Als ik binnen kom bij de acupuncturist, dan wordt er altijd even gepraat over hoe het gaat. Soms moet ik even bijkomen als ik net een uur heb gefietst en dan praten we even over ditjes en datjes om te landen. Dan ga ik op de behandeltafel liggen en wordt er geprikt en ik moet zeggen: dan lig ik daar heerlijk. Ik weet niet eens hoe lang, ik denk 45 minuten, maar de tijd vliegt voorbij. Soms doet een naaldje zeer, meestal niet. Dan hebben we een afrondend gesprek en ga ik weer naar huis.

Op een goed niveau

Ik heb nu zo’n acht behandelingen gehad. De eerste vier a vijf keer was het elke week, daarna om de week. Nu is het voor mij op een goed niveau, dus zit er zes weken tussen om te kijken wat er dan gebeurt.
Wat ook opvalt is dat ik nu al drie weken gewoon door kan slapen. Dat is echt heerlijk. Ik slaap nu soms vijf, zes uur aan één stuk door, wat ik in geen tijden gedaan heb. Mijn conditie is verbeterd en daardoor voel ik mij over het geheel ook beter. Daar ben ik erg blij om.

Voor mij was het heel waardevol te horen dat opvliegers heel belastend kunnen zijn. De erkenning dat het een naar probleem is en dat er iets aan te doen is, dat was voor mij een enorme opluchting. Dat vond ik heel plezierig.