Mediacampagne Reuma

18/05/2018 geplaatst in Actualiteit

De Telegraaf-bijlage Mijn Lichaam heeft een special gewijd aan Reuma. De NVA sponsort de uitgave met een halve pagina over wat Acupunctuur kan betekenen bij reumatische aandoeningen.

Een fles opendraaien of een envelop openmaken; het zijn simpele alledaagse handelingen. Behalve als u een reumatische aandoening hebt. Hoe kan acupunctuur helpen?

Mensen met een reumatische aandoening worden vaak erg beperkt in hun dagelijkse leven, simpelweg omdat veel handelingen pijn doen of niet lukken. De ziekte van Bechterew, artrose, reumatische artritis en juveniele chronische artritis (JCA) zijn voorbeelden van chronische reumatische aandoeningen. In alle gevallen bestaan de klachten voornamelijk uit zwellingen, pijn en stijfheid. Hierdoor wordt bewegen moeilijk en pijnlijk. In deze gevallen kan acupunctuur een uitkomst zijn.

Oorzaken

Een reumatische aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Acute aandoeningen zoals acute reuma worden vaak veroorzaakt door ontstekingen van de gewrichten Maar ook slijmbeurs- en peesontstekingen behoren tot de categorie reumatische aandoeningen. De chronische aandoeningen ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Meestal is het immuunsysteem ernstig verstoord. Er kan ook sprake zijn van aanleg, al is dat nooit de enige oorzaak. Lichamelijke overbelasting, zoals verkeerd en/of te veel bewegen of overgewicht, zorgt vaak voor een verergering van de klachten. Langdurig onder geestelijke of emotionele spanning staan kan de klachten ook doen toenemen.

Wat kan acupunctuur doen?

Een acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van uw pijnklachten en op het beter laten functioneren van uw gewrichten. Omdat klachten als zwellingen (ontstekingen), stijfheid en pijn worden veroorzaakt door energieblokkades zal de acupuncturist deze opheffen. Hierdoor nemen de zwellingen en het stijve gevoel af en wordt de pijn minder. Acupunctuur kan eenmaal beschadigde gewrichten niet genezen maar kan wel een verergering van de klachten tegengaan door het immuunsysteem te versterken. Uw algehele weerstand wordt beter waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. Bij acute aandoeningen zijn enkele behandelingen meestal voldoende. Bij chronische klachten zijn meerdere behandelingen nodig.

Is dat wel bewezen?

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur het medicijngebruik vermindert en de levenskwaliteit verbetert. Zo hebben Chinese artsen ontdekt dat mensen die acupunctuur ondergingen na een knieoperatie in verband met reuma minder pijnstillers nodig hadden dan de controlegroep die geen acupunctuur onderging. Dit is gepubliceerd in het blad Pain Medicine.

Ook interessant zijn de uitkomsten van het MAPPHS onderzoek, uitgevoerd door Madelèn Vernooij, NVA-acupuncturiste uit De Meern. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat pijnpatiënten die acupunctuur ondergingen na vier weken 44,5 % minder pijnmedicatie gebruikten. De patiënten gaven zelf ook aan dat hun fysieke functies in het dagelijks leven met 33,2% verbeterden. De behaalde vooruitgang in de gezondheidsstatus hield aan op lange termijn (zestien weken). Wilt u het hele artikel lezen? Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Complementary Therapies in Clinical Practice: Measuring patient reported outcomes of Acupuncture treatment on Pain Patients Health Status


Blog

 • Adobestock_75634003

  Ademhalen om te ontstressen

  Enige tijd terug waren op Nu.nl tips te lezen hoe je met gemak honderd jaar kunt worden. Samenvattend komt het erop neer dat het belangrijk is om de balans tussen stress en ontspanning te bewaren. Maar hoe doe je dat? Diep en langzaam ademhalen blijkt te helpen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-08-08_zomer_deel_3

  Ik ga op reis en neem mee … de TCG (3)

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog