Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Stijfheid bij reumatische klachten

Stijfheid bij reumatische klachten

Reuma bestaat in vele varianten. Over het algemeen is er echter een grote overeenkomst: behalve dat iedereen last heeft van pijn, zwellingen of ontstekingen in minder of in grotere mate, heeft iedereen last van stijfheid. Zeker als het buiten koud of vochtig is, zitten patiënten met reuma er maar stijf bij. En als we te hard hebben gewerkt, lopen we de volgende dag krom van de spierpijn. Gelukkig kan de TCG hier verlichting bieden!

Acupressuur
Door het masseren van acupressuur punten kun je de stijfheid en spierpijn in armen, handen en rug sterk verminderen. Masseer hiervoor met zachte druk elk punt vijf minuten door ronddraaiende bewegingen met de vingers te maken. Welke punten kun je masseren?

Spierpijn in de armen:
De punten Shousanli en Quchi geven verlichting. Shousanli ligt op de onderarm, op de denkbeeldige lijn tussen de duim en de buitenzijde van de elleboog. 
Quchi ligt ook op de onderarm maar dan op de lijn tussen de elleboogsholte en het alom bekende ‘telefoonbotje’.

Stijfheid bij reumatische klachten
Stijfheid bij reumatische klachten

Spierpijn in de vingers:
De punten Hegu en Yangxi zijn ideaal. Hegu ligt op de handrug, vlak voor de samenkomst van de middenhands-beentjes van duim en wijsvinger.

Hegu is het meest bekende punt in de TCG en zorgt voor het vrijkomen van endorfine (een pijnstillende stof) in de hersenen. Voor zwangere vrouwen is dit punt niet geschikt omdat een acupuncturist het ook zal gebruiken als hij de bevalling wil opwekken.
Yangxi ligt ook op de hand, in het kuiltje aan de onderzijde van de duim, op de overgang duim/pols, tussen de twee pezen in.