Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Verschil mannen en vrouwen

Dat vrouwen anders in elkaar zitten dan mannen is een bekend gegeven. Dat heeft ook zijn weerslag op seksualiteit. Hier bespreken wij in het kort de TCG-visie op een aantal verschillen tussen vrouwen en mannen.

Hormonen
Vrouwen hebben dankzij de maandelijkse cyclus te maken met wisselende hormoonspiegels. Dit heeft invloed op van alles en nog wat, van libido tot humeur en van nachtrust tot concentratievermogen. In de vruchtbare leeftijd ziet het hormonale effect er anders uit dan in de menopauze maar het is er, dat is duidelijk. Bij mannen is het verschil in de invloed van hormonen meer op de langere termijn zichtbaar. Op de korte termijn is er meer gelijkmatigheid.

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) heeft een heel eigen kijk op de seksuele functies en relateert deze, hoe kan het ook anders, aan de totale energie van een individu. Dat een jonge moeder na zwangerschap en bevalling 'er even niet zo'n zin in heeft' is heel begrijpelijk. Haar lichaam heeft een inhaalslag te maken qua energie en voedingsstoffen. Tel daar het slaapgebrek en de eventuele borstvoeding bij op en het plaatje is duidelijk.

Het verschil in libido tussen mannen en vrouwen is een dankbaar onderwerp voor grappen. Vanuit de TCG is dit fenomeen echter goed te verklaren. Met het toenemen van de leeftijd neemt de totale hoeveelheid essentiële energie af en dus ook de seksuele energie. Volgens de TCG verliest een vrouw door menstruaties en zwangerschappen essentiële energie. Mannen verliezen die energie door zaadlozingen, maar in veel mindere mate.

Koud en warm
Volgens de TCG zijn vrouwen Yin en mannen Yang. Yin is koud en Yang is warm. Dat verklaart een hoop, nietwaar? Nee serieus, het verklaart echt een hoop. De acupuncturist kan met zijn vakkennis symptomen duiden en de behandeling van klachten, ook op seksueel gebied, hierop afstemmen. Dat kan door de keuze van acupunctuurpunten, door het voorschrijven van Chinese kruiden en door voedings- en leefstijladviezen.

Om het simpel te stellen: waar teveel koude is, kan warmte helpen en waar hitte de boel in de war stuurt, kan wat koelte goed doen. Maar ook: zijn er koude symptomen, voorkom dan dat er nog meer koude bij komt. Geen koude jus d'orange bij verkoudheid, geen bergen rauwkost bij een koude buik en een losse stoelgang. Rode huiduitslag, hoofdpijn, vroegtijdig klaarkomen, probeer eens vermindering van alcohol en van 'heet' voedsel (frituur, rood vlees).

Voortplanting
In feite is seks door de evolutie uitgevonden voor de voortplanting. Bij problemen met voortplanting komen we er, ook in de acupunctuurpraktijk, niet omheen om over seks te praten. Zowel de man als de vrouw zijn bij de acupuncturist aan het goede adres voor hulp bij een kinderwens die maar niet vervuld wordt. Dit vervangt niet het onderzoek door gynaecoloog en/of uroloog naar eventuele fysieke problemen, die het zwanger worden verhinderen. Acupunctuur is effectief om de menstruatiecyclus te optimaliseren, IUI, IVF en ICSI trajecten te begeleiden en kan bij de man ingezet worden om de productie en kwaliteit van de zaadcellen te verbeteren.