Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Franke - Cliënt

Franke - Cliënt

Het begon in het begin van de jaren ’80. Pijn, stijfheid, ontstekingen, vooral in mijn onderrug. ‘Het zal wel tussen mijn oren zitten’, dacht ik heel lang. Naar de huisarts ging ik ook niet zo snel, ik dacht dat mijn pijnlijke gewrichten er gewoon bij hoorden en had eigenlijk niet zoveel vertrouwen in de reguliere zorg. Pas na acht of negen jaar liet ik mij onderzoeken en kwam de diagnose Ziekte van Bechterew er uit.

Alleen paracetamol

Veel lotgenoten slikken zware medicijnen, maar als ik die eerste negen jaren zonder kon, waarom zou ik daar dan aan beginnen? Die medicijnen zijn ook nog eens slecht voor je lever. Bij mensen met Bechterew zijn de organen vaak al niet zo sterk, dus dat risico ga ik niet nemen. Ik gebruik alleen paracetamol. En ik ga al 30 jaar lang naar de acupuncturist!
Hoe ik daar terecht kwam? Ik had net de diagnose Bechterew en had wederom een winter met veel pijn achter de rug. In een wijkkrantje las ik een artikel waarin een acupuncturist over haar werk vertelde en toen heb ik gebeld voor een afspraak. Dat was in 1991. Tegenwoordig ga ik zelfs twee keer per week voor een behandeling!

Reset

Wat acupunctuur voor mij doet? Dat is best lastig uit te leggen, het voelt alsof mijn lichaam gereset wordt door de behandelingen. Gelijk bij de eerste behandeling – ik was toen 37 of 38 jaar oud – merkte ik een verschil. In de jaren daarna kregen mijn vrouw en ik kinderen. Een drukke tijd, zeker voor mij als huisman. De behandelingen bij de acupuncturist hebben me in die periode ontzettend goed geholpen.

Best fit

Gaat mijn pijn weg door de acupunctuur? Helaas niet, maar het haalt zeker de scherpe kantjes ervan af. Dat merk ik vooral als mijn acupuncturist op vakantie is. Ze zet dan stippen op mijn lichaam, zodat ik die in haar afwezigheid zelf kan behandelen, maar na een week of twee merk ik dat het echt weer tijd wordt voor een échte behandeling. En als ik mezelf met andere Bechterew-patiënten vergelijk, vind ik mezelf best fit!

Ik zou dit zoveel meer mensen gunnen. En ik zou het mooi vinden als de werking van acupunctuur ook bij reumatologen en andere specialisten meer onder de aandacht komt. Daarom deel ik mijn verhaal!