Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Roos - Cliënt

Roos - Cliënt

‘In 2021 ben ik van mijn paard gevallen. Ik had altijd al last van migraine en dat werd daarna alleen maar meer. Op scans was niks te zien, maar het belemmerde me wel heel erg. Ik had oogmigraine, wat betekende dat het rechterdeel van mijn zicht wegviel tijdens een aanval. Ook had ik last van een soort afasie; je weet ongeveer wat je wilt zeggen, maar het lukt niet om de woorden te vinden en uit te spreken. Dat is heel eng. Na een heftige aanval lag ik er soms twee of drie dagen helemaal af, sliep ik alleen maar, was mijn energieniveau -20 en lukte niks. 

Vrijheid en rust

De stalhouder zei een keer tegen me ‘je moet eens naar Nicole’ en - braaf als ik ben – ben ik gegaan. Na een paar bezoeken aan Nicole was mijn migraine zo goed als weg en ook qua energie ging het veel beter. Je raakt eraan gewend dat je migraine hebt, altijd moe bent en delen van je zicht mist. Als je dat niet meer hebt gaat er ineens een wereld voor je open. Dat is heel bijzonder. Dit bracht me veel vrijheid en rust.

En toen kreeg ik borstkanker.

Ondersteuning

Ik had een onderhoudsafspraak om het hele lijf fit te houden en toen ze vroeg hoe het ging zei ik ‘afgezien van de borstkanker gaat het wel’. Nicole gaf toen aan dat ze, als ik dat zou willen, me kon ondersteunen om de bijwerkingen van chemokuren en operaties wat te verlichten. En ik denk ook – gevoelsmatig - dat dat gelukt is, dat ik daardoor die 16 chemo’s heb kunnen volhouden. Dat de waarden goed bleven zodat ik weer een volgende kuur aan kon gaan.

Zelf de regie

Het intakegesprek bij Nicole was al een bijzondere ervaring. Ze vroeg door op allerlei details, zoals bijvoorbeeld hoe mijn ontlasting was. Ze voelde mijn pols en checkte mijn tong, want dat staat allemaal met elkaar in verbinding. Nicole is de rust zelve, stemt heel goed af op het proces waar ik in zit. Ze gaf me leefstijladviezen mee vanuit de Chinese geneeskunde en in eerste instantie dacht ik ‘echt niet’. Maar door haar open en uitnodigende houding werd ik nieuwsgierig en ging ik het toch proberen. Ik heb zelf de regie, het is aan mij om er al dan niet iets mee te doen. Zo ben ik bijvoorbeeld ook Yin yoga gaan doen door haar.

De behandeling zelf is heel ontspannend. Je ligt op een bank, met warme lampen op je, muziekje op de achtergrond. Dan gaat Nicoles denkhoofd aan zoals ze dat zelf zegt. Ze gaat zoeken waar ze naaldjes gaat zetten, hardop tellend. Je voelt soms ook waar zo’n naaldje z’n werk doet. Ze prikt bijvoorbeeld ergens links in mijn lijf en rechts voel ik het dan ergens warm worden.

De prikzuster
Voor mijn energiehuishouding ga ik nog ongeveer iedere maand naar Nicole a.k.a. de prikzuster, zoals ze bij ons thuis wordt genoemd. Wat ik wel jammer vind is dat acupunctuur niet vergoed wordt door de ziektekostenverzekering. Terwijl soms de gekste behandelingen wel worden vergoed. Het houdt mij niet tegen, omdat ik ervaar dat het me helpt. Maar het is daardoor niet voor iedereen toegankelijk.

Acupunctuur betekent voor mij vrijheid en dat is een van mijn kernwaarden. Ik heb letterlijk en figuurlijk mijn energie teruggekregen. Tegen iedereen die met klachten loopt kan ik alleen maar zeggen: stel je open en laat je verrassen. Ik heb ervaren dat het helpt en dat gun ik anderen ook.’

Behandelend acupuncturist: Nicole Veenman