Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Wonderlijke ervaringen - fam. Hofman

Wonderlijke ervaringen - fam. Hofman

Al langer zijn mijn familie en ik bekend met de helende werking van acupunctuur. Bij mij hielpen de behandelingen van dokter Lin onder andere bij stress-, overgangs- en darmklachten en bij eczeem. Het verhaal van mijn vader is echter van een heel andere orde en omdat we zo dankbaar zijn voor het effect van de acupunctuurbehandelingen, delen we deze ervaring graag.

Vocht in de longen

Mijn vader werd in de zomer van 2023 steeds kortademiger. Na een bezoek aan de huisartsenpost en een bloedonderzoek werd geconstateerd dat hij ‘vocht op de longen’ had. Nog dezelfde dag werd er twee liter vocht afgetapt, dit vocht werd onderzocht. Helaas kon men hier niet voldoende uit opmaken, dus een week later volgde dezelfde ingreep; er werd weer twee liter afgenomen. Ook hierna kon nog geen uitsluitsel gegeven worden, dus kreeg mijn vader het advies een biopt te laten nemen van de long. Dit kon alleen gedaan worden als mijn vader werd opgenomen. Maar in verband met de vakantie van de betreffende arts, moest hij hier drie weken op wachten.
In de tussentijd ging zijn conditie erg achteruit. Hij vermagerde, had geen eetlust, werd nog kortademiger en had moeite met bewegen. In afwachting van de vervolgafspraak, werd nog wel twee keer 2 liter vocht afgenomen.

De diagnose

Half augustus werd eindelijk het biopt genomen. De long werd helemaal leeggepompt en er werd een drain aangelegd. Na een verblijf van twee weken in het ziekenhuis, werd de drain verwijderd. In totaal was er 16 liter vocht afgetapt. Mijn vader werd ontslagen uit het ziekenhuis met de boodschap dat hij zich bij vernieuwde klachten van kortademigheid moest melden. De verwachting was dat de long zich weer zou vullen met vocht. Er zou vervolgens een “mobiele drain” geplaatst worden, waarmee hij dan thuis zou kunnen verblijven. De diagnose? Longvlieskanker dan wel asbestkanker. Gezien de conditie van mijn vader, werd een niet-behandelen, niet-beademen en niet-reanimeren beleid afgegeven. De verwachting was dat hij na aanleg van de mobiele drain nog een levensverwachting zou hebben van 2 weken tot enkele maanden.

Acupunctuur en kruiden

Met deze verdrietige, niet te vatten informatie gingen we huiswaarts. Tot aan de zomer van 2023 was mijn vader een fitte, sportieve en levendige man geweest. Na het leegpompen van de long, voelde hij zich redelijk.
Om deze laatste fase zo draaglijk mogelijk te maken en zijn kwaliteit van leven te behouden, had ik contact opgenomen met dokter Lin en hem gevraagd of hij iets voor mijn vader kon betekenen.  Dr. Lin stelde een behandelplan op en kwam mijn vader meerdere keren thuis behandelen met acupunctuur en kruiden. Hij vertelde dat hij mijn vaders prostaat opende.  Het vocht kon zo worden afgevoerd en zijn spijsvertering kwam op gang. Naast zijn kennis over acupunctuur, zette hij ook zijn kennis op oncologisch vlak in.
Wij hebben al vrij snel kunnen ervaren dat mijn vader zich aanvankelijk stabieler, maar ook beter ging voelen. Zijn eetlust kwam met de tijd terug, evenals zijn motivatie en beweegdrang. Zijn gewicht stabiliseerde, maar bovenal werd de vochttoevoer in de longen gestopt.

Dankbaar

Tijdens een controle in het MUMC in oktober werd op de foto zichtbaar dat de long geen/nauwelijks vocht meer bevat. Dit beeld sterkt onze ervaring en bovenal mijn vaders gevoel, dat het goed met hem gaat. Hij is niet meer kortademig, heeft energie, eetlust en staat weer in het leven. Wij zijn hier ontzettend dankbaar voor en zijn ervan overtuigd dat de behandelingen van dr. Lin hierin een grote rol gespeeld hebben. Onlangs hebben wij de 79ste verjaardag van mijn vader mogen vieren, iets dat in de zomer bijna onmogelijk leek. We genieten van elke dag samen en hebben voor dit moment vertrouwen in de toekomst.

Wonderlijke ervaringen - fam. Hofman

In de westerse universitaire medische wereld lijkt er nog weinig ruimte en oog voor deze manier van behandelen. Dit voelt voor ons als een gemiste kans voor veel mensen. Hoe mooi zou het zijn als ook andere patiënten van deze kennis en kunde op de hoogte zijn. Aan die bekendheid hopen we bij te dragen door het delen van mijn vaders verhaal!

Petra Hofman