Acupuncturisten & Cliënten aan het woord tijdens de Week van de acupunctuur 2023

Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Gonnie - Cliënt

Gonnie - Cliënt

Al in 2004 werd door de huisarts bij mij hooikoorts vastgesteld. Ik kreeg medicijnen waar ik duf en moe van werd en ging op zoek naar een alternatieve geneeswijze. Uiteindelijk kwam ik via via terecht bij een natuurgeneeskundige en die kon me wel helpen. Het duurde echter wel lang allemaal en ik was er op een gegeven moment klaar mee. Ik wilde iets anders proberen, ook omdat mensen om me heen positieve verhalen vertelden over acupunctuur. Ik ben op internet diverse websites van praktijken gaan bekijken, kwam op de website van Kirsten terecht en heb haar gebeld. Ze klonk heel rustig, legde goed uit, nam de tijd. En ik kon de volgende dag al bij haar terecht. De dag daarna ging alles op slot vanwege corona dus dat was superfijn.

Vermoeid
Mijn klachten waren fors. Ik had heel veel jeuk in mijn ooghoeken, neus en zelfs aan mijn huig. Door constante verstopte neus, benauwdheid en slijm in mijn longen sliep ik slecht en werd ik steeds vermoeider. Normaal gesproken was ik het van het type schouders eronder en door, maar dat lukte niet meer. Ik was afgemat.

Minder behandelingen nodig

Er staan ongeveer vier behandelingen voor hooikoorts klachten, maar ik had er acht nodig. Op advies van Kirsten ging ik het jaar erop al voordat ik heftige klachten kreeg naar haar toe, waardoor er inmiddels minder behandelingen nodig zijn. Nu heb ik begin januari de eerste afspraak en soms nog een tweede. En dan pas weer in maart/april een keer, voordat het hooikoortsseizoen begint. In zomer en najaar heb ik dan een voorlopige afspraak staan, maar dat is meestal niet nodig. Een week van tevoren kan ik dan gewoon afbellen, als ik geen klachten heb. Bijna niemand heeft me dit jaar meegemaakt met echte hooikoortsklachten.

Een verandering in mijn leven

Het fijne is dat Kirsten holistisch werkt, waardoor ze tijdens een behandeling ook klachten meepakt die je op dat moment hebt. Al pratende kwamen we er bijvoorbeeld achter dat ik ook nog een contactallergie had voor appels en aardappels. En ze verdiept zich in de dingen eromheen. Zo vroeg ze me of ik hordeuren had en vertelde ze dat er speciaal pollengaas is, dat ook helpt om erger te voorkomen. Voor mijn gevoel heeft acupunctuur ook geholpen bij mijn depressie, die opkwam tijdens het hooikoortsseizoen. Ik ben ontzettend blij met Kirsten; het is ook gewoon heel gezellig.

Acupunctuur heeft een verandering in mijn leven gebracht. Ik geniet, heb meer energie, slaap beter. Daardoor kan ik weer meer ondernemen en mijn sociale contacten weer onderhouden. Terwijl ik tijdens die depressieve periode alle energie nodig had om – op wilskracht - te werken en dan thuis volledig inzakte. Dat is voorbij, dus mijn kwaliteit van leven is enorm verbeterd. Het is wel heel jammer dat het niet in de basisverzekering zit. Ik ben veel meer gebaat bij acupunctuur dan bij het slikken van medicijnen, waar ik ook nog duf en moe van word.

Je hoeft er niet in te geloven, maar het gewoon ondergaan. Zonder vooroordeel. Het is wel belangrijk dat je een klik hebt met de acupuncturist, anders kun je er niet genoeg voor openstaan denk ik.

Behandelend acupuncturist: Kirsten ter Horst