Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Pijn verminderen

Pijn verminderen

Geplaatst in: Week van de Acupunctuur 2020
Dag 3 - woensdag 4 november

Pijn en kanker, helaas zijn ze op verschillende manieren onlosmakelijk met elkaar verbonden. De ziekte zelf kan pijn veroorzaken, zoals pijn in de onderbuik bij darmkanker of pijn in de borst bij longkanker. Maar ook de behandeling van kanker kan pijnklachten geven. Zo kan chemotherapie neuropathie veroorzaken. Als je last hebt van neuropathie werken de zenuwen in bepaalde delen van je lichaam niet goed meer waardoor je daar pijn of ander ongemak kunt gaan ervaren. Vaak doet neuropathie zich voor in handen en voeten. Mensen met neuropathie hebben uiteenlopende klachten: van prikkelingen, een doof gevoel en kramp tot brandende of stekende pijn, spierzwakte en evenwichtsproblemen. Behalve chemotherapie kunnen ook de operaties die nodig zijn bij kanker behoorlijk wat pijn veroorzaken, zoals de pijn na een borstreconstructie bij borstkanker.

Hoe kan de Traditionele Chinese Geneeskunde je ondersteunen?

Pijn is bij uitstek een klacht waarvoor acupunctuur kan worden ingezet. In het algemeen worden door het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten pijnstillende stoffen in je lichaam aangemaakt waardoor je minder pijn gaat ervaren. Dit werkt bij zowel acute als chronische pijn. In het geval van neuropathie is de kans ook groot dat een acupunctuurbehandeling de werking van de zenuwen verbetert waardoor pijnklachten kunnen afnemen. Daarbij komt dat acupunctuur een ontspannende werking heeft op lichaam en geest. Ook dit kan ervoor zorgen dat je minder pijn ervaart.

Wat kun je zelf doen?

Neuropathie komt vaak voor in handen en voeten. Tussen de tenen bijvoorbeeld. Om de klachten daar te verminderen, kun je jezelf regelmatig licht masseren tussen je vingers. Dat werkt vaak, verrassend genoeg.

Pijn verminderen

Deze tip is afkomstig van Kris Oosting. Hij heeft een praktijk voor acupunctuur en Chinese fytotherapie in Bussum. Hij is gespecialiseerd in de Dr. Tan Balans Methode die wordt ingezet bij uiteenlopende pijnklachten.