Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Weerstand opbouwen en behouden

Weerstand opbouwen en behouden

Geplaatst in: Week van de Acupunctuur 2020
Dag 2
- dinsdag 3 november

Het immuunsysteem - onze weerstand - is het meest complexe systeem in ons lichaam en speelt een cruciale rol in het voorkomen van ziekte maar ook bij het doorstaan en herstel van een ziekte. Juist daarom is versterking van de weerstand voor mensen met kanker van groot belang. Hun immuunsysteem is ontregeld en verzwakt, niet alleen door de ziekte maar ook door de intensieve behandelingen die zij ondergaan. Ondersteuning van het immuunsysteem kan hen helpen het behandeltraject beter door te komen of beter en sneller te herstellen na hun ziekte.

Hoe kan de Traditionele Chinese Geneeskunde je ondersteunen?

De manier waarop in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) naar ons immuunsysteem wordt gekeken is anders dan we gewend zijn te doen vanuit westers perspectief. In de visie van de TCG zijn lichaam en geest één. Dat betekent dat ook jouw emoties en de manier waarop je in het leven staat van invloed kunnen zijn op de gezondheid van je lichaam. Zo blijken emoties als angst en somberheid van invloed te zijn op je weerstand. Gezondheid gaat dus niet alleen over het goed functioneren van je lichaam, het gaat ook over jouw emotioneel en geestelijk welbevinden. Het gaat over vitaliteit. Een acupuncturist zal daarom altijd aandacht besteden aan hoe jij je voelt en hoe jij met jezelf en het leven omgaat. De behandeling is erop gericht het immuunsysteem optimaal te versterken. Hij kan de behandeling aanvullen met kruidentherapie en voedings- en leefstijladviezen, die volledig zijn afgestemd op jouw individuele situatie. Hiermee krijg je instrumenten in handen om je weerstand maximaal te ondersteunen.

Wat kun je zelf doen?

Bij een acupuncturist krijg je zorgvuldig op jou afgestemde adviezen maar natuurlijk zijn er ook algemene tips te geven waarmee je je immuunsysteem kunt versterken. Zoals het gebruik van het kruid astragalus (astragalus membranaceus). Het is een plant die in de TCG al eeuwen wordt gebruikt om de weerstand te versterken, vaak in een kruidencombinatie met de fraaie naam Jade Screen. Ook helpt het tegen de bijwerkingen van chemotherapie bij kanker. Daarnaast vertraagt astragalus het verouderingsproces en werkt het ontstekingsremmend. Vraag je acupuncturist naar Jade Screen Formula en om advies over toepassing in jouw situatie.

Weerstand opbouwen en behouden

Deze tip is afkomstig van Yair Maimon. Hij is een internationale bekendheid op het gebied van integratieve en Traditionele Chinese Geneeskunde, met meer dan dertig jaar klinische en academische ervaring. Hij woont en werkt in Israël.