Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Bericht voor pubers: verhoog je weerstand met acupunctuur!

Bericht voor pubers: verhoog je weerstand met acupunctuur!

21/06/2018 

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er een tekort aan vaccins tegen de snel oprukkende dodelijke bacterie meningokokken type W. In een artikel in het AD van 31 mei jl. is te lezen dat er dit jaar in Nederland al 11 mensen zijn overleden en 57 mensen op de intensive care zijn beland met meningokokken type W. (bron:AD; artikel Marcia Nieuwenhuis 31-05-18).

Hoog sterftepercentage
Sinds 2002 krijgen alle kinderen van 14 maanden in het Rijksvaccinatie programma een inenting tegen meningokok type C. Vanaf 2015 is er echter een
snelle toename van het type W. Dit blijkt een zeer gevaarlijke variant. "Het sterftepercentage ligt erg hoog: zo'n 15 procent van de patiënten overlijdt, dit jaar is het met elf doden op 57 besmettingen hoger, bijna 20 procent'', vertelt Arie van der Ende, hoofd van het Laboratorium voor Bacteriële Meningitis, aan het AD.

De meningokokbacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via kleine druppeltjes door de lucht, bijvoorbeeld bij hoesten en niezen. De meeste mensen worden er niet ziek van. Maar bij sommigen kan de meningokok zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten. "Binnen 24 uur kan iemand komen te overlijden'', legt Arie van der Ende verder uit. De mensen die ziek worden en het overleven, houden daar vaak hun leven lang letsel aan over, zoals hersenschade of het verlies van armen of benen.

Pas in oktober 2018 vaccins beschikbaar
In oktober 2018 start een grootscheepse vaccinatie actie onder 14-jarigen die na mei 2004 zijn geboren. Omdat de meningokokbacterie ook en met name wordt
overgebracht door zoenen, zijn de meeste slachtoffers pubers. Voor de 14-jarigen geboren tussen 1 januari en 1 mei 2004 en voor de 15- en 16-jarigen zijn nog geen vaccins beschikbaar. Op dit moment is de uitbraak het grootst in Zeeland, maar het RIVM is bang dat het zich verder verspreidt.

Bij kinderen, maar ook bij pubers, moet het afweersysteem nog worden opgebouwd. Daardoor is een kind of puber vatbaarder voor allerlei ziektes dan een volwassene. Dat geldt niet alleen voor een simpele verkoudheid, maar ook voor andere ziektes die worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. Het wordt cruciaal dat elke puber zelf voor een zo groot mogelijke weerstand zorgt. Acupunctuur kan helpen om de weerstand te verhogen!

Beste puber,
Met een verlaagde weerstand loop je het meeste risico om ziek te worden van de meningokokken-bacterie. Een verlaagde weerstand heb je als je pas ziek bent geweest, maar ook als je te lang te veel hebt moeten leren voor proefwerken. Je weerstand wordt ook lager door te weinig slaap, te veel stress of door foute voeding.

Zelf je weerstand verhogen en zoveel mogelijk ontlopen van besmettingsbronnen
wordt juist nu heel belangrijk. Zoen dus niet met alle klasgenoten (grapje!) en hoest of nies in je elleboog en niet in elkaars gezicht. Heel saai, maar zorg voor hygiëne.

Acupunctuur kan helpen je weerstand te verhogen. Bepaalde acupunctuurpunten
zorgen ervoor dat je weerstand optimaal wordt doordat je celstofwisseling wordt verbeterd en er ontstekingsremmende stoffen vrij gemaakt worden. Weet dat je acupunctuurpunten ook kunt masseren, als je acupunctuurnaaldjes niet zo ziet zitten. En behalve acupunctuur kunnen ook kruidengeneeskunde, voeding- en leefstijladviezen je weerstand in korte tijd verhogen. Ga voor behandeling en/of advies naar een acupuncturist.

Beste ouder,
Geef uw kind een zetje richting acupunctuur, acupressuur, kruidengeneeskunde en zorg voor een flinke dosis van de ouderwetse 3 R's: Rust, Reinheid en Regelmaat. Zo helpt u uw kind zijn weerstand te verhogen en wordt wachten tot er genoeg vaccins zijn minder risicovol!