Vreugdevuur met oudjaar, maar ook het maagvuur brandt….

Vreugdevuur met oudjaar, maar ook het maagvuur brandt….

Heb je ooit last gehad van maagvuur? Een idiote benaming misschien maar wel herkenbaar waarschijnlijk. Mensen die na de maaltijd last krijgen van brandend maagzuur zullen het zeker herkennen. Grappig is dat de Chinese benaming van ziekten zo schilderachtig is. Mensen die een kater hebben, hebben in China bijvoorbeeld mist in het hoofd. Ze kunnen door de alcohol van de dag ervoor niet meer helder denken en bewegen zich traag, alsof ze om zich heen tastend hun weg zoeken in een dichte mist. De term maagvuur, die brandend maagzuur symboliseert, is net zo herkenbaar.

Zeker nu de feestmaand aanbreekt, is dit een veelvoorkomende klacht. Want velen kunnen zich niet inhouden als ze pepernoten, marsepein of gevuld speculaas zien. Zo zijn de sinterklaasvoorbereidingen heel gezellig, maar ’s nachts in bed kun je flink last hebben van brandend maagzuur. Heel vervelend maar gelukkig kun je er zelf iets aan doen!

Voeding
Je weet waarschijnlijk al dat het bij brandend maagzuur verstandig is minder koffie te drinken en minder vet of gekruid te eten. In China wordt dit alles beschouwd als yang voedsel en yang bevordert het vuur. Er zijn echter nog meer maagzuur versterkende voedingsmiddelen.
De volgende producten kun je dan ook beter even laten staan: verse gember, knoflook, kaneel, peper, anijs, dille, dadels, prei, ui, ham, kip en vette vissoorten, zoals makreel.

Wat kun je het beste eten?
Yinne voedingsmiddelen blussen het maagzuur door hun koelende karakter. Deze moet je dus vaker eten. Denk hierbij aan tomatensap, watermeloen, aardbei, bessen, peer, rauwe of kort gekookte groenten, komkommer, sla, bieten, taugé.

Acupressuur
Om te zorgen dat je maag minder snel van slag raakt, is het verstandig elke dag een paar acupunctuurpunten te masseren. Deze punten mogen dagelijks twee minuten gemasseerd worden.

milt 2
Dit punt bevindt zich op de zijkant van de voet, net boven de aanhechting van de grote teen.

maag 44
Dit punt bevindt zich tussen de tweede en de derde teen, op het zwemvliesje.

renmo 12
Dit punt vindt u op de buik. Leg uw hand vlak boven de navel. Het punt bevindt zich boven uw duim, op de lijn tussen navel en borstbeen. Dit punt brengt vrij direct verlichting.

dikke darm 4 ofwel hegu
Dit laatste punt is het meest bekende punt binnen de TCG en bevindt zich op de hand. U vindt het op de handrug, vlak voor de samenkomst van de middenhandsbeentjes van duim en wijsvinger.

Op deze manier kom je de feestmaand beter door!