Olympische sporters in topvorm!

15/08/2016 geplaatst in Actualiteit 

Vijfduizend jaar oude acupunctuurkennis brengt Olympische sporters in topvorm!

Afgelopen weken circuleerden op sociale media diverse foto's van de Olympische sporter Michael Phelps die onder de ronde rode plekken zat.
Nee, hij had geen enge huidziekte. De plekken waren overduidelijk het gevolg van een cupping-behandeling.

Cupping werd vijfduizend jaar geleden in China voor het eerst toegepast en is, evenals het meer bekende acupunctuur, een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Doordat met verwarmde glazen cups een vacuüm wordt gecreëerd, is in korte tijd een diepe bindweefselmassage mogelijk. De sporters hebben hier veel profijt van, zo blijkt onder andere uit een artikel op HealthCMi. Hierin valt te lezen dat Phelps dankbaar gebruik maakt van cupping om, voorafgaand aan wedstrijden, de tijdens trainingen opgelopen spierpijn te verminderen.

Ook andere Olympische sporters maken gebruik van cupping. Denk hierbij aan Alex Naddour, Nathalie Coughlin, Missie Franklin en Pavel Sankovich. Ook zij plaatsten diverse cupping-foto's van zichzelf op social media. De Amerikaanse turner Alex Naddour zegt zelfs dat hij met cupping zijn gezondheid op peil houdt.

Menigeen vraagt zich af of cupping op onzin is gebaseerd. U kent vast het spreekwoord: wat de boer niet kent, eet hij niet! Wees gerust, het is geen onzin. En aantal wetenschappelijke studies (zoals deze en deze) heeft inmiddels aangetoond dat cupping wel degelijk een pijnstillend effect heeft. Het mag dus een feit zijn dat de Olympische sporters dit jaar goed bezig zijn, zelfs nog voordat ze de arena in gaan!

De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur adviseert u om cupping door een deskundig acupuncturist te laten uitvoeren zodat u zeker weet dat u in bekwame handen bent!

Sandra Mars, acupuncturist