Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Nieuwsbrief

Kom alles te weten over Acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeskunde. Ontvang 1 a 2 keer per maand de laatste artikelen per email.

* Door op "Verzenden" te klikken meld je je aan voor de nieuwsbrief van de NVA en ga je akkoord met het privacy statement.
Ton

Ton

Hoe zorg jij voor jezelf?
Dat is een leuke vraag voor een acupuncturist! ‘Het boek van de Gele Keizer’ geeft daarop een antwoord. Dat boek is het oudste geschrift over acupunctuur dat we kennen. De keizer vraagt aan de hofarts waarom mensen nog maar 50 jaar oud worden en niet meer 100 jaar, zoals vroeger. En dan antwoordt de hofarts: ‘Mensen werken te hard, ze eten verkeerde dingen, ze drinken teveel alcohol, hebben teveel seks en laten zich door allerlei emoties opwinden. Ze kennen de wetten van Yin en Yang niet meer.’ Dit is rond 200 v.C. geschreven: het lijkt alsof er weinig is veranderd.

Ik probeer me te voegen naar de wetten van Yin en Yang. Dat doe ik door te lezen over Chinese geneeskunde, ik schrijf artikelen over mijn vak en ik oefen met mijn collega’s. Ik onderga en doe zelf behandelingen. En ik probeer en test: ik ontbijt warm, ik kook met de vijf elementen in mijn achterhoofd, ik breek de dag met een ‘power nap’ van 20 minuten tussen de middag, ik probeer dagelijks een half uur qigong te doen, in de avond bouw ik de dag af, ik ga op tijd naar bed en ben vroeg weer op. Braaf? Zeker. Saai? Nee hoor. Het geeft me rust en comfort. En ik ben aardiger voor mijn medemens en mezelf. En als ik die wetten van Yin en Yang zelf weer eens vergeten ben, dan neem ik vrij en ga ik bijvoorbeeld naar zee om uit te waaien. Ik vind het prettig als ik me niet hoef te haasten. En om ‘wind’ te hebben in de agenda, niet ingevulde ruimte.

Hoe helpt dat jouw cliënt?
Chinese geneeskunde gaat vooral over goed voor jezelf zorgen. Er bestaat veel literatuur in de traditie van Yangsheng, wat zoveel betekent als ‘het leven voeden’. Het bevat adviezen over dieet, beweging, slaap, seks, het cultiveren van de geest en van emoties en nog veel meer. Daar put ik uit als acupuncturist en ik deel die adviezen met mijn cliënten. En daarnaast ben ik niet anders dan een cliënt. Ik kreun onder mijn To-do lijstjes en verlies de Tadaah-lijst wel eens uit het oog. Ik weet waar ze last van hebben. Met Chinese geneeskunde kan ik zelf een balans vinden. En zij ook, als ze dat willen.

Wat is je mooiste ervaring met een cliënt?
Een greep uit de agenda van deze week: er komt een wiskundedocente met schouderklachten die baat heeft bij qigong oefeningen, een ambtenaar die meer energie heeft door warm te eten en een thermoskan met soep meeneemt voor de lunch, een historicus van 88 jaar met botontkalking, die minder last heeft van zijn nek en weer kan schrijven aan zijn boek, een cliënte met kanker die beter voeding kan verdragen en zich weer fit genoeg voelt om op de racefiets te komen. Wat is de mooiste ervaring? Ik weet het niet. Iedere dag is een goede dag.

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?
We ontmoeten elkaar, een cliënt en ik. We drinken thee. Samen lopen we een tijdje op, tot we weer afscheid nemen: gezonder, wijzer, heler.

Ton van Huffelen - Acupuncturist
Meer weten over de praktijk van Ton?