Koos van Kooten

31/10/2014 geplaatst in De acupuncturist vertelt

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wie of wat heeft je geïnspireerd?

Tegen de tijd dat ik bijna arts was wist ik dat ik op zoek wilde naar een manier van werken die goed is voor de hele mens, die een verbinding biedt voor wat we meestal lichaam, geest en ziel noemen. Via familie kwam ik in aanraking met acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde en besefte vrijwel meteen dat dit systeem de mogelijkheden bood die ik zocht. Door de jaren heen hebben vooral leraren die in hun eigen werk de verbinding tussen lichaam, geest en ziel centraal stellen mij geïnspireerd - zowel binnen als buiten de Chinese geneeskunde. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Vijf Elementen Acupunctuur volgens Worsley, het systeem dat voor mij de meest directe verbinding tussen de menselijke ervaring en de acupunctuurbehandeling mogelijk maakt.

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

Mijn mooiste ervaring met een patiënt? Vroeger had ik er denk ik wel een paar kunnen noemen, maar nu denk ik bij deze vraag meteen aan de consulten van vandaag en gisteren. Vrijwel elk consult is een mooie ervaring met een patiënt, als ik mezelf toesta om me af te stemmen op wat er nodig is, als de patiënt zichzelf toestaat om zich af te stemmen op wat er nodig is en als we daarover contact kunnen maken. Een 'mooie' ervaring betekent niet per se een 'fijne' ervaring, het is de verbinding die elke ontmoeting betekenisvol kan maken. Juist wanneer wat verborgen was (weer) aan het licht komt, ontstaan de 'mooiste' momenten - van verwondering.

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

Ik verwonder me nog steeds - of eigenlijk steeds meer! - over de enorme mogelijkheden die wij mensen hebben om ons tijdens ons leven te ontwikkelen. Over hoe juist ziekte, lijden en tegenslag ons de mogelijkheden bieden om in relatie te gaan met de werkelijkheid zoals deze is - juist omdat we bij tegenslag onszelf het meest tegenkomen. En over hoe mensen kunnen kiezen voor leven in plaats van overleven. Ik vind het geweldig dat ik daar (ook) in mijn werk elke dag op zo'n intensieve manier deelgenoot van mag zijn en een bijdrage aan kan leveren. En ik vind het nog steeds wonderlijk hoe een eeuwenoude geneesmethode als acupunctuur met zoiets miniems als een paar naaldjes op goedgekozen plekken verandering kan ondersteunen en stimuleren.

Is er iets in jouw praktijk dat voor jou de essentie van TCG in zich draagt?

Dit is de plek waar ik tijdens het gesprekgedeelte van een consult zit met mijn patiënt. We kijken samen wat er vandaag belangrijk is, welke vragen er spelen, wat er veranderd is en wat er wil veranderen. Door onze aandacht te richten wordt de weg vaak duidelijker. Voor mij helpt deze ontmoeting om de acupunctuur af te stemmen op wat er vandaag nodig is. Maar ook de ontmoeting zelf is een belangrijk onderdeel van de genezing. En de ontmoeting helpt vaak ook de patiënt om in de tijd na het consult stil te staan bij wat er belangrijk is en te doen wat goed voor hem of haar is. Voor mij symboliseert deze plek de ontmoeting en de samenwerking.

Koos van Kooten:  website de-kraanvogel.nl


Blog

 • Dollarphotoclub_35963180

  Acupunctuur prima ‘alternatief’ bij pijn

  Regelmatig in het nieuws: het gebruik van zware pijnstillers stijgt explosief. In 2017 is het gebruik op jaarbasis toegenomen met 14 procent. Vooral het paardenmiddel Oxycodon (+21 procent) geniet steeds meer populariteit. Acupunctuur is een goede keus bij pijn. In Amerika bestrijdt men er een dreigende verslavings-
  epidemie mee.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2018-10-03_herfst_tuinieren

  De tuin winterklaar zonder spierpijn? Dat kan!

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog