Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Hans van Male

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Na 22 jaar fysiotherapie was ik echt toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn praktijk in Almere liep en loopt prima en ik had meer tijd voor mezelf. Aanvankelijk en met enige scepsis ben ik begonnen aan deze holistische en filosofische therapievorm. Maar na mijn studie acupunctuur en de studie Dry Needling prikte ik er lustig op los om uiteenlopende klachten te behandelen. Ik was natuurlijk al therapeut maar acupunctuur maakte mijn vak completer. Ik was veel beter toegerust voor het behandelen van complexe en zelfs filosofische problemen.

Hans van Male

NVA lid van januari 2010

Interview: oktober 2014

Hans van Male

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

Eén patiënt spreekt nog altijd tot mijn verbeelding. Zij kwam bij mij voor pijnklachten aan haar voet. Door de pijn kon ze haar werk nauwelijks nog doen en was wandelen met haar honden bijna onmogelijk. Na een pols- en tongdiagnose kon ik haar meteen al zeggen dat ze uitgeput was. Haar overgewicht (118 kilo), haar jarenlange zorg voor twee dochters (beiden de 23 gepasseerd en één nog thuiswonend met een kind van drie) en haar man die op haar leunde, hadden ervoor gezorgd dat ze op was. Naast haar baan van vier dagen, zorgde ze voor het ontbijt, het avondeten en de huishouding. Acupunctuur sloeg goed aan bij haar. Ze kreeg meer rust en energie, viel af en vond meer stabiliteit in haar leven. Ook het bespreken van haar neiging om continue te zorgen had effect. Ze ging haar levensenergie anders gebruiken. Ze is 21 kilo afgevallen, haar dochter maakt nu het avondeten en haar man maakt zijn eigen ontbijt. Zij heeft weer energie om lange wandelingen te maken en te genieten van het leven!

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

De eenvoud van het vak acupuncturist. Het blijft bijzonder dat je met deze holistische therapievorm mensen op een totaal andere wijze kunt benaderen. Het wordt blijkbaar makkelijker geaccepteerd als je tegen iemand zegt dat hij teveel innerlijke hitte heeft en daarom moet stoppen met het drinken van energiedrankjes of koffie. Het zetten van naalden om rust en ontspanning te bereiken in het vaak onrustige lichaam van patiënten is zo simpel maar ook zo effectief. Dat is mijn verwondering.

Is er iets in jouw praktijk wat voor jou de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde in zich draagt?

Het is een foto van een waterval die op mijn kamer hangt. Dit beeld van vallend water dat in volledige harmonie wordt opgenomen door de vijver is voor mij de essentie van ons leven en de kosmos. Allen beginnen wij als waterdruppel, om later in een poel van rust volledig te worden opgenomen zodat wij daarna als fijne damp weer omhoog worden gebracht, om weer als druppel te worden geboren.

Hans van Male

Hans van Male: www.acurelease