Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Martina Capousek

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Tijdens mijn studie fysiotherapie in Praag liep ik stage op de afdeling Interne Geneeskunde in een plaatselijk ziekenhuis. Onze taak was patiënten te helpen revalideren na een buikoperatie. Ik kan me één dag helder herinneren. Ik liep een rondje met een patiënt bij wie net een stoma was aangebracht. Het was een vermagerde man in een grijze badjas die de ongezonde kleur van zijn gezicht benadrukte. Nadat ik hem naar zijn kamer had gebracht, ging ik op de gang zitten bij een open raam. Het was een stralende voorjaarsochtend. Mijn klasgenoten vroegen of ik naar buiten kwam voor een koffiepauze. Ik zei dat ik zou komen maar opende eerst het dossier van de patiënt om zijn polsfrequentie en het aantal gelopen meters te noteren. De kwetsbaarheid van de man raakte me. Nieuwsgierig bladerde ik door het dossier. De man was ingenieur en vader van twee kinderen. Vanaf zijn dertigste werd hij behandeld voor vage maagklachten, op zijn vijfendertigste had hij een maagzweer en op zijn tweeënveertigste een maagbloeding. Eind veertig kreeg hij maagkanker en vorige week had hij als vijftiger een stuk van zijn dikke darm moeten laten verwijderen. Wat naar, dacht ik. Zijn klachten worden succesvol behandeld maar hij wordt elk decennium zieker. Daar lag hij dan, grijzer dan zijn badjas, met een doffe blik in zijn ogen. Alsof hij er helemaal niet was. Toen vroeg ik me af: Waarom leidt het bestrijden van ziekte niet per se tot herstel en gezondheid? Zijn er niet andere methodes dan onze geneeskunde om gezond te blijven? De hele koffiepauze was aan mij voorbijgegaan …

Martina Capousek

NVA lid van augustus 1997

Interview: september 2014

Martina Capousek

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

Geboortekaartjes ontvangen van patiëntes wier vruchtbaarheid ik heb ondersteund, hoort bij de geweldige ervaringen. Niet alleen is de behandeling geslaagd, ik heb ook iets wonderlijks mogen begeleiden. Daarnaast vind ik het erg mooi als patiënten mij met foto’s hun herstel laten vastleggen. Dit doe ik vooral bij huidklachten en de ziekte van Bell (gezichtsverlamming).

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

Ik verwonder me eigenlijk vooral over het feit dat ik het al vijftien jaar bijzonder leuk vind deze geneeswijze uit te oefenen. Ik blijf geïnspireerd en ik blijf me ontwikkelen. Ik ben docent Acupunctuur en Chinese Kruiden en ik volg ook vaak cursussen, zoals nu de cursus Shen Acupunctuur bij Yair Maimon. Hierin leer ik met minder naalden meer te bereiken.

Is er iets in jouw praktijk wat voor jou de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde in zich draagt?

Ik heb tijdens mijn stage in Peking een aantal schilderijen gekocht. Een van de motieven is rode pruimenbloesem op rijstpapier. Ik heb me laten vertellen dat dat het symbool is van vrouwelijke kracht omdat deze pruim als enige (of was het de eerste?) in de winter bloeit en vruchten afwerpt. Maar goed, dat is eigenlijk geen antwoord op de vraag.….Iets in mijn praktijk? Hm … even denken, de naalden natuurlijk!

Martina Capousek

Martina Capousek: www.bloesemacupunctuur.nl