Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Koos Ligthart

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Ik heb voor het vak acupuncturist gekozen omdat ik tijdens de lessen aan de opleiding fysiotherapie elke keer weer verbaasd was door de docent die acupuncturist was. Hij legde heel vaak logische verbanden tussen menselijk gedrag, emoties, werk, voedsel, ziekte en gezondheid. Hij wees ons op de holistische zienswijze van de TCG. Je ziet de mens in zijn totaliteit, met en in zijn omgeving.

Koos Ligthart

NVA lid van juni 1992

Interview: juli 2014

Koos Ligthart

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

Mijn mooiste ervaringen zijn vaak met mensen die uitbehandeld zijn in de reguliere geneeskunde. Zij kregen daar te horen: ‘Het spijt mij, ik kan niets meer voor u doen’ of ‘U zult er mee moeten leren leven’. Deze mensen voelen zich niet meer serieus genomen en in de kou staan. Zij komen uiteindelijk bij mij. Na een intakegesprek kan ik ze vaak wel helpen en bied ik ze een oplossing. Zij zijn dan vaak verbaasd. Maar ook dolgelukkig omdat hun klacht wel gehoord wordt en er wel een oplossing wordt geboden in de TCG.

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

Wat mij verwondert, is dat de TCG al duizenden jaren oud is en zich nog steeds verder ontwikkelt, op de basis die is gelegd. Je bent nooit uitgestudeerd. Er komen steeds weer nieuwe inzichten en methoden bij. En dat blijft mij steeds weer inspireren.

Is er iets in jouw praktijk wat voor jou de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde in zich draagt?

Voor mij is dat de Boeddha. Hij is het symbool van rust, wijsheid en tevredenheid. Het symbool van in een totale harmonie en balans zijn met zichzelf en zijn omgeving.