Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Koos van Kooten

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Tegen de tijd dat ik bijna arts was wist ik dat ik op zoek wilde naar een manier van werken die goed is voor de hele mens, die een verbinding biedt voor wat we meestal lichaam, geest en ziel noemen. Via familie kwam ik in aanraking met acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde en besefte vrijwel meteen dat dit systeem de mogelijkheden bood die ik zocht. Door de jaren heen hebben vooral leraren die in hun eigen werk de verbinding tussen lichaam, geest en ziel centraal stellen mij geïnspireerd - zowel binnen als buiten de Chinese geneeskunde. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Vijf Elementen Acupunctuur volgens Worsley, het systeem dat voor mij de meest directe verbinding tussen de menselijke ervaring en de acupunctuurbehandeling mogelijk maakt.

Koos van Kooten:

NVA lid vanaf maart 1997

Interview: oktober 2014

 Koos van Kooten

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

Mijn mooiste ervaring met een patiënt? Vroeger had ik er denk ik wel een paar kunnen noemen, maar nu denk ik bij deze vraag meteen aan de consulten van vandaag en gisteren. Vrijwel elk consult is een mooie ervaring met een patiënt, als ik mezelf toesta om me af te stemmen op wat er nodig is, als de patiënt zichzelf toestaat om zich af te stemmen op wat er nodig is en als we daarover contact kunnen maken. Een 'mooie' ervaring betekent niet per se een 'fijne' ervaring, het is de verbinding die elke ontmoeting betekenisvol kan maken. Juist wanneer wat verborgen was (weer) aan het licht komt, ontstaan de 'mooiste' momenten - van verwondering.

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

Ik verwonder me nog steeds - of eigenlijk steeds meer! - over de enorme mogelijkheden die wij mensen hebben om ons tijdens ons leven te ontwikkelen. Over hoe juist ziekte, lijden en tegenslag ons de mogelijkheden bieden om in relatie te gaan met de werkelijkheid zoals deze is - juist omdat we bij tegenslag onszelf het meest tegenkomen. En over hoe mensen kunnen kiezen voor leven in plaats van overleven. Ik vind het geweldig dat ik daar (ook) in mijn werk elke dag op zo'n intensieve manier deelgenoot van mag zijn en een bijdrage aan kan leveren. En ik vind het nog steeds wonderlijk hoe een eeuwenoude geneesmethode als acupunctuur met zoiets miniems als een paar naaldjes op goedgekozen plekken verandering kan ondersteunen en stimuleren.

Is er iets in jouw praktijk wat voor jou de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde in zich draagt?

Dit is de plek waar ik tijdens het gesprekgedeelte van een consult zit met mijn patiënt. We kijken samen wat er vandaag belangrijk is, welke vragen er spelen, wat er veranderd is en wat er wil veranderen. Door onze aandacht te richten wordt de weg vaak duidelijker. Voor mij helpt deze ontmoeting om de acupunctuur af te stemmen op wat er vandaag nodig is. Maar ook de ontmoeting zelf is een belangrijk onderdeel van de genezing. En de ontmoeting helpt vaak ook de patiënt om in de tijd na het consult stil te staan bij wat er belangrijk is en te doen wat goed voor hem of haar is. Voor mij symboliseert deze plek de ontmoeting en de samenwerking.

 Koos van Kooten

Koos van Kooten:
www.de-kraanvogel