Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Bas van Dijk

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Geïnspireerd ben ik door Tileke Bos. Zij werkte begin jaren negentig in een verpleeghuis waar ik stage liep als fysiotherapeut. Ze liet mij de tongdiagnose zien en vertelde daar mooie verhalen bij. Op een vakantie in Portugal heb ik, in de zon gelegen, gedacht dan maar eens acupunctuur te gaan leren. Grappig genoeg was Tileke Bos daar op de opleiding weer om mij, als docente, verder te inspireren en een mooi startschot te geven voor mijn acupunctuurcarrière.

Bas van Dijk:

NVA lid vanaf  juni 1999

Interview:  januari 2014

Bas van Dijk

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

De mooiste ervaringen vind ik over het algemeen de gesprekken met de cliënten. Soms wil een cliënt het liefst ontspannen blijven liggen zonder conversatie, dat is ook goed. Het leukste compliment voor mij is als cliënten na een tijdje nog eens terugkomen of als er via via aanloop is. Blijkbaar is de acupunctuurbehandeling goed bevallen, was er een goede klik of is er anderszins iets moois gebeurd.

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

Ik verwonder me dagelijks over de impact die de acupunctuur kan hebben op mensen. De verandering van de klacht, of het verkrijgen van nieuwe inzichten. Mooi dat er veel gemotiveerde acupuncturisten zijn die dit, ieder op zijn of haar eigen manier, voor elkaar krijgen.

Is er iets in jouw praktijk wat voor jou de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde in zich draagt?

In het logo van mijn praktijk staat du mai 4 centraal. Als je in de praktijk in Utrecht op de behandelbank ligt, is het logo groot te zien op de ramen. Destijds bedacht ik dat dit een heel belangrijk punt is. Mingmen, vuur tussen de nieren. De
naald en de bliksemschicht impliceren beweging van Qi. Altijd leuk voer om over
te praten met cliënten. Uiteindelijk is natuurlijk elk punt even belangrijk, dat is de grap. Hieronder zie je het logo en een cliënt die ernaar kijkt.

Bas van Dijk: www.acupunctuurpraktijk.nu

Bas van Dijk