Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Gilles Stoop

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Toen ik een jaar of vijftien was, wilde ik graag psycholoog worden. In elk geval iets in de zorg; mensen helpen. Ik was heel idealistisch. Echter, toen ik zeventien was, kwam ik iemand tegen die natuurgeneeskunde en acupunctuur studeerde. Dit vond ik enorm interessant en het inspireerde me. Ik wist eigenlijk direct wat ik wilde worden; acupuncturist. Het mogen helpen van mensen, het werken met mijn handen en de theorie van de Traditionele Chinese Geneeskunde spraken me vrijwel meteen aan. Mijn droom was een eigen praktijk. Daarom ben ik in Hilversum gestart met de vierjarige dagopleiding voor natuurgeneeskunde. In het eerste jaar kwam ik meteen in aanraking met de TCG en de acupunctuur. Het heeft me tot op heden nooit meer losgelaten.

Gilles Stoop

NVA lid vanaf februari 1998

Interview: januari 2015

Gilles Stoop

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

De mooiste ervaring met een patiënt mag ik meerdere keren per week meemaken. De reactie zien van het in beweging zetten van energie; met de naalden en met gesprekken. Als er iets loskomt. Mensen zichtbaar zien ontspannen en dit ook terugvoelen in de pols. Daar kan ik echt van genieten. Ook het uitpuzzelen van een TCG-diagnose en dat het dan helemaal klopt. Als dan een week later ook echt de verwachtte verbetering is opgetreden en de patiënt ook tevreden is, kan mijn dag niet meer stuk.

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

Toen ik in 1996 na mijn studie voor mijn eerste stage in China was, verwonderde ik me dagelijks over wat acupunctuur kan doen en wat het teweeg kan brengen. Al die indrukken en ervaringen staan nog steeds op mijn netvlies. Nu, achttien jaar later, is de acupunctuur, de TCG en wat het kan doen een onderdeel geworden van mijn leven. De verwondering is iets naar de achtergrond getreden. Deze heeft meer plaats gemaakt voor een positieve verassing en het intens genieten van wat je soms voor iemand mag betekenen.

In onze praktijk behandelen we veel stellen met een kinderwens. Zo ben ik nog altijd blij verrast als een patiënt opeens in de praktijk staat met haar baby, om trots het resultaat te laten zien waar jij mede een bijdrage aan hebt mogen leveren.

Is er iets in jouw praktijk wat voor jou de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde in zich draagt?

Zo'n tien jaar geleden kwamen mijn vrouw, ook acupuncturist, en ik dit schilderij tegen bij een kunstenares. Haar werk raakte ons. Voor ons symboliseert dit schilderij de beweging die we tijdens behandelingen proberen te creëren. Een beweging of een overgang van een klacht naar een verbetering. In het midden is de patiënt en de behandeling. Zelf zie ik de beweging van links naar rechts. Zo zie ik bijvoorbeeld ook een beweging in het schilderij van een kinderwens naar een zwangerschap. Voor mij is die beweging en overgang een belangrijk onderdeel van de essentie van TCG.

Gilles Stoop

Gilles Stoop: www.acupuncturist.nl