Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Jan Hermus

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Als jonge fysiotherapeut werd me al snel duidelijk dat de mate van de afwijkingen die bij mijn cliënten werden gevonden via technisch onderzoek als röntgenopnamen en CT-scans nauwelijks een relatie had met de ernst van de klachten. Ook constateerde ik dat klachten aan het bewegingsapparaat (bijv. gewrichten en spieren) hun oorsprong vaak in andere systemen hadden, zoals het afweersysteem of het hormoonstelsel. Omdat ik zo oorzakelijk mogelijk wilde werken, zocht ik naar methoden waarbij de samenhang in de vaak heel diverse klachten duidelijk werd. Zo kwam ik bij de Traditionele Chinese Geneeskunde uit. Het is een heel intelligent systeem, waarmee je gemakkelijk een bepaalde trend in iemands klachtenpatroon kunt herkennen.

Jan Hermus

NVA lid van september 1985

Interview: september 2014

Jan Hermus

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

Eigenlijk ondervind ik dagelijks hoe leuk ons vak is. Als mensen na jarenlang aanhoudende problemen met hun gezondheid binnen relatief korte tijd (soms maar enkele dagen of weken) een sterke verbetering van hun klachten ondervinden, geeft dat zowel de cliënt als mij een enorme kick. Wat me nog steeds frappeert, is de verwondering van mensen over het feit dat acupunctuur zo snel kan werken en überhaupt dát het werkt. Veel mensen zijn toch wel sceptisch als ze aan de behandeling beginnen en denken: ‘Nou ja, laat ik het in godsnaam maar eens proberen’.

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

Ik sta er nog steeds van te kijken dat een op zich heel simpele handeling als het plaatsen van een naaldje zo’n enorm effect op het functioneren van mensen kan hebben. Het bevestigt voor mij dat we bij het beoordelen en verklaren van de Traditionele Chinese Geneeskunde verder moeten kijken dan de anatomische structuur en fysiologie zoals we die in de westerse geneeskunde zien.

Is er iets in jouw praktijk wat voor jou de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde in zich draagt?

Niet direct iets tastbaars als een voorwerp. Wat ik wel heel leuk vind, is dat cliënten vaak ongevraagd aangeven dat ze zich tijdens en na de behandeling zo ontspannen voelen, dat ze rust bij mij en in mijn praktijk voelen. Daar draait het in de TCG toch vooral om, denk ik: ontspanning en betere beweeglijkheid in de ruimste zin van het woord, waardoor mensen zich weer beter kunnen aanpassen aan de eisen die het dagelijkse leven aan hen stelt.