Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Joep van Leeuwen

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Van jongs af aan kwam ik met acupunctuur in contact. Mijn vader is namelijk ook acupuncturist. Maar ik moet zeggen dat het daardoor juist ook ver van me afstond. Laten we het verzet noemen. Bij de opleiding fysiotherapie die ik deed in Amsterdam, kon je een keuzemodule Traditionele Chinese Geneeswijzen volgen. Aangezien ik tijdens de opleiding merkte dat ik meer wilde kunnen doen voor de patiënt, leek het me goed me hier meer in te verdiepen. Joost Zalm gaf deze module en iedereen die Joost kent, weet dat deze man je kan inspireren. Dus na tien weken was ik om en ben ik na mijn opleiding fysiotherapie meteen acupunctuur gaan studeren.

Joep van Leeuwen:

NVA lid van mei 2009 tot 2018

Interview: november 2014

Joep van Leeuwen

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

De mooiste ervaring heb ik gehad met een jongen van negentien. Hij woonde alleen met zijn moeder en was na een heftig geestelijk trauma - er was iemand onder zijn toezicht in het zwembad bijna verdronken - totaal uitgeput. Hij was niet meer in staat zijn leven op te pakken. Na drie behandelingen ging het vele malen beter met hem en na nog twee behandelingen wilde hij het weer alleen proberen. Ongeveer twee maanden later kreeg ik een mail dat hij was begonnen met een studie, net zijn rijbewijs had gehaald en zich gelukkig voelde. Need I say more?

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

Ik blijf me verwonderen over het feit dat je soms zo veel en soms ook zo weinig voor een persoon kan betekenen. Het voorbeeld zoals hierboven is prachtig en ook iets om je over te verwonderen. Maar ik verwonder me net zo over een patiënt bij wie je van alles probeert en met wie het toch niet beter gaat. Je verwijst hem of haar dan door en de klachten verbeteren ineens wel. Hierdoor geloof ik steeds meer dat je als patiënt en therapeut ook bij elkaar moet passen. Dat die combi ook in balans moet zijn.

Is er iets in jouw praktijk wat voor jou de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde in zich draagt?

Het is niet zozeer iets in mijn praktijk maar iets in mijn leven. En dat is mijn eerste EP die net is verschenen. Ik ben behalve acupuncturist ook singer/songwriter en muzikant. En waarom draagt dat nou de essentie van TCG in zich? Omdat muziek maken het allerliefste is wat ik doe en hoe moe of gestrest ik ook ben, ik word altijd rustig en ontspannen als ik muziek maak. Het brengt voor mij de balans terug in mijn leven. En daarom is die EP voor mij het symbool voor de essentie van TCG. Balans!

Joep van Leeuwen

Joep van Leeuwen:is in 2018 fulltime muzikant geworden!l