Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Trudie Lammers

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Als puber deed ik veel aan oosterse vechtsporten als judo en karate. Mijn leraar probeerde ook de bijbehorende normen en waarden over te brengen. Zo raakte ik geïnteresseerd in de Oosterse cultuur. Een voorbeeld: hij benadrukte respect tegenover jezelf, anderen en materiaal. Zo mocht je niet naar huis als je je judopak in je tas had gepropt in plaats van keurig opgevouwen. Van acupunctuur had ik nog niet vaak gehoord, al wist ik wel dat het bestond. Later, na mijn studie geneeskunde, vroeg een vriendin of ik samen met haar acupunctuur wilde studeren. Mijn oude interesse in de oosterse cultuur vlamde weer op en zo ben ik aan de studie acupunctuur begonnen.

Trudie Lammers

NVA lid van augustus 1998 tot 2018

Interview: juli 2014

Trudie Lammers

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

De eerste keer dat ik Chinese kruiden gebruikte, was bij een vrouw die twee jaar daarvoor zwaar ziek was geweest. Ze had in het ziekenhuis gelegen met de papegaaienziekte, een gevaarlijke vorm van longontsteking. Ze kwam bij mij omdat ze last had van heftige opvliegers en vermoeidheid. Ik gaf haar Chinese kruiden mee. De volgende dag vertelde ze me dat ze na één gift het gevoel had of alles in haar lichaam naar binnen werd getrokken en samenviel tot één geheel. En dat de opvliegers over waren. Eigenlijk schrok ik op dat moment: ik had nooit verwacht dat die kruiden zo krachtig konden zijn! Een andere patiënte had al jaren abcesjes rond de anus. Ze was al twee keer geopereerd en stond op de lijst voor een derde operatie. Met acupunctuur en Chinese kruiden hield het ontstaan van nieuwe abcessen meteen op en na een maand was ze definitief abcesvrij! Ongelofelijk!

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

De waarheid van de holistische visie van de oosterse geneeskunde kun je soms daadwerkelijk zien. Je ziet dat lichaam en geest één zijn doordat de uitstraling verandert naarmate iemands lichamelijke toestand verandert. Soms ken je iemand na een paar weken niet meer terug. Bijvoorbeeld nadat ze vrij zijn van nek- en schouderklachten lijkt het alsof ze psychisch ook losgekomen zijn.
Maar ik verwonder me ook over de starheid van tegenstanders die, zonder enige kennis van zaken, menen te weten dat het niets doet en oplichterij is. En dat terwijl er overal technieken en kennis uit de TCM worden overgenomen en als ‘revolutionaire nieuwe therapie uit Amerika’ worden gepresenteerd. Denk aan dry needling, triggerpoints en elektrische stimulatie boven de binnenenkel bij ouderen met incontinentie. Verbazingwekkend dat het ontbreken van het etiket Made in China opeens een techniek acceptabel en interessant maakt!

Is er iets in jouw praktijk wat voor jou de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde in zich draagt?

Voor mij staat mijn moxapotje voor de TCG; moxa als basismateriaal dat bestaat uit geheel natuurlijke bestanddelen. De natuur waarin alles zijn nut heeft: wortels, bollen, giftige planten, onkruid, dieren, enzovoort. Moxa als materie die is ontstaan uit de aarde en die bij gebruik zijn energie afgeeft en in rook opgaat, naar de hemel. Het is Yin en Yang.

Trudie Lammers

Trudie Lammers