Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Madelèn Vernooij

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Na twaalf jaar als fysiotherapeut te hebben gewerkt, ging ik me meer en meer afvragen waarom mensen de klachten hadden waarmee ze naar ons toe kwamen. Mijn zoeken naar het waarom bracht mij bij acupunctuur.
De manier van kijken naar het totaalbeeld in de vorm van het hemel-aarde-mens-model heeft mij geïnspireerd om de opleiding acupunctuur te gaan doen.
In dit model wordt de mens gezien als de verbinding tussen hemel en aarde.
Dit model inspireert mij nog steeds.

Madelèn Vernooij

NVA lid van december 2000

Interview: augustus 2014

Madelèn Vernooij

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

Moeilijk vind ik het om één mooiste ervaring te noemen. Er zijn er meerdere. Maar ik vind het onder andere erg mooi als mensen door mijn behandeling verder geholpen zijn, als zij en/of hun klachten in beweging komen en veranderen. Nog mooier vind ik het als ze daarover zelf verwonderd zijn.

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?

Wat ik erg verwonderlijk vind aan het vak is dat het zo enorm veel omvat. Het totale mensbeeld met al die verschillende invalshoeken; fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel … Bij een goede nascholing leer ik soms weer op een andere manier te kijken. Dit houdt het boeiend voor mij. Ook leer ik veel door de mensen die bij me komen.
Wat me verder verwondert, is dat het zo moeilijk is om acupunctuur door te laten dringen bij de mensen als ‘normaal’. Gisteren nog las ik in een profielwerkstuk dat acupuncturisten wel over occulte gaven moeten beschikken …

Is er iets in jouw praktijk wat voor jou de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde in zich draagt?

Allereerst het symbool voor yin en yang en mijn praktijklogo. Ze drukken allebei beweging, verandering en oneindigheid uit. Daarnaast ben ik momenteel ook erg gecharmeerd van mijn jadesteen, waarmee ik Gua Sha toepas. De Sha staat voor evil qi (gestagneerde levensenergie) en wordt door Gua (schrapen) uit het lichaam gewerkt.

Madelèn Vernooij

Madelèn Vernooij:
www.acupunctuur-demeern.nl