Protestbrief aan Minister De Jonge

24/12/2020 geplaatst in Actualiteit
Helaas heeft het Ministerie van VWS ons verzoek om de acupunctuurpraktijken open te mogen houden afgewezen. Er is niet inhoudelijk gereageerd op onze argumenten. Het enige lichtpuntje is dat uw acupuncturist u mag behandelen als dat medisch noodzakelijk is. Uiteraard met alle voorzorgsmaatregelen die ons COVID-19-protocol voorschrijft. Indien u een verwijzing van uw huisarts heeft, kunt u deze aan uw acupuncturist geven. Heeft u geen verwijzing, overlegt u dan met uw therapeut of uw behandeling medisch noodzakelijk is.

Inmiddels lijkt ook duidelijk dat alternatieve therapeuten mogen behandelen, indien er steeds meer dan 1,5 m afstand gehouden kan worden. Dat kan bijvoorbeeld bij een kruidenconsult of bij een consult met voedings- en leefstijladvies. De NVA adviseert haar leden om dit soort consulten toch bij voorkeur telefonisch of via beeldbellen te doen. Het doel van de lockdown is tenslotte om contactmomenten en reisbewegingen te beperken. En daar werken we uiteraard graag aan mee.

17/12/2020 geplaatst in Actualiteit

De NVA heeft dinsdag 15 december een brief gestuurd aan Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hiermee maken wij duidelijk waarom het logisch zou zijn dat acupuncturisten mogen doorwerken tijdens deze lockdown. Dat doen we in een viertal punten. We maken u graag deelgenoot van onze brief.

Zorgverzekeringswet
Een lastig aspect aan de maatregel is dat zorg die bijvoorbeeld door een fysiotherapeut verleend wordt vanuit de zorgverzekeringswet (= basisverzekering) wél verleend mag worden, maar diezelfde fysiotherapeut geen acupunctuur zou mogen toepassen, omdat dit uit de aanvullende verzekering betaald wordt, voor zover u hiervoor verzekerd bent. We proberen de overheid van de onlogica hiervan te doordringen.

Medische noodzakelijke behandeling
Volgens de website van de overheid mogen medisch noodzakelijke behandelingen wél worden uitgevoerd. Overleg met uw acupuncturist en uw huisarts of hiervan in uw geval sprake is.