Het publiek lijkt genoeg te krijgen van de eendimensionale kritiek op alternatieve geneeswijzen.

09/10/2017 geplaatst in Actualiteit
'Stuitend ongenuanceerd', 'nieuwe spreekbuis van de Vereniging tegen de Kwakzalverij'

Bovenstaand wat commentaren die wij aantroffen op de Facebook-pagina van het tv-programma Zondag met Lubach, naar aanleiding van de uitzending van gisteravond waarin Lubach de alternatieve geneeswijzen als 'onbewezen ideetjes' belachelijk maakt. De ongefundeerde manier waarop hij dat doet is, zelfs voor een satirisch programma, inderdaad stuitend. Ook gaat het voorbij aan wat zijn eigenlijke boodschap lijkt ze zijn: breng een scheiding aan tussen alternatieve en reguliere zorg binnen de zorgverzekering zodat niemand wordt gedwongen te betalen voor behandelingen die niet werken (lees: alternatieve geneeswijzen).

Nu zijn wij voorstander van een kritische blik op geneeswijzen en zien wij graag dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Dat moet echter wel op deugdelijke en goed beargumenteerde gronden gebeuren. Wat dan ook veel onbegrip oproept, is de manier waarop Lubach alles uit het alternatieve veld over één kam scheert; van reïncarnatietherapie tot acupunctuur, hij doet alles af als onbewezen ideetjes. Goed ingelicht is hij duidelijk niet want voor de werking van acupunctuur bestaat inmiddels veel wetenschappelijke bewijs. Kijk eens op het Nederlands Kenniscentrum voor Acupunctuur.

Maar ook zijn suggestie dat alternatieve genezers zonder uitzondering slecht opgeleide kwakzalvers zijn, valt slecht. Dat acupuncturisten aangesloten bij de NVA op westers medisch gebied minimaal op hbo-niveau zijn opgeleid, is de redactie van het programma kennelijk ontgaan.

Om duidelijk te maken dat een dergelijke benadering van alternatieve geneeswijzen echt niet meer kan, willen we gebruikmaken van de kracht van social media en u vragen, indien u positieve ervaringen heeft met acupunctuur en deze complementaire geneeswijze een warm hart toedraagt, te reageren op de Facebook-pagina van het programma. Daar wordt al massaal kritisch gereageerd. Het publiek lijkt genoeg te krijgen van de eendimensionale kritiek op alternatieve geneeswijzen.

Om deze golf van tegengeluid te laten groeien, willen wij u vragen mee te doen en uw reactie te plaatsen op de facebookpagina van Zondag met Lubach.


Blog

 • 2018-09-21_hartklachten_vrouw

  Overgangsklachten….of is het uw hart?

  Met overgangsklachten bent u bij de acupuncturist aan het goede adres. Maar er kan iets anders aan de hand zijn: uw hart geeft subtiele symptomen af dat het in de problemen dreigt te komen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Student_burn-out

  Burn-out ligt voor studenten op de loer

  Steeds meer studenten kampen met verschijnselen van burn-out. Hun aantal neemt schrikbarend toe. Dit is het gevolg van een combinatie van stressfactoren, blijkt uit een interview in de Volkskrant. Acupressuur en de juiste voeding kunnen helpen stress en vermoeidheid tegen te gaan.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog