Met oerkracht de bevalling in

02/06/2017 geplaatst in TCG voor alledag

Bijna iedere zwangere vrouw ziet op tegen de bevalling. Tijdens je zwangerschap krijg je, gevraagd of ongevraagd, regelmatig bevallingsverhalen van anderen te horen. Daar kunnen verhalen tussen zitten over soepele bevallingen maar je krijgt soms ook echte horrorverhalen te verwerken. Die moet je zo snel mogelijk maar weer naast je neerleggen want één ding is zeker: elke bevalling is anders en over het verloop ervan valt vooraf weinig te zeggen.

Je kunt wel een aantal dingen doen om de kans op een soepele bevalling zo groot mogelijk te maken. Een acupuncturist kan je daar heel goed bij helpen! Hij of zij kan je bijvoorbeeld helpen bij:

 • Stress verminderen.
 • Pijn bestrijden.
 • Weeën inleiden of soepeler laten verlopen, persweeën verlichten.
 • Zorgen dat je energiek de bevalling ingaat.
 • Voorkomen dat je met griep of een zware verkoudheid moet bevallen.

Voeding

Zoals je weet, is voeding een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Door vanaf week 37 bepaalde voedingsmiddelen te eten, kun je je lichaam in een optimale conditie brengen voor de bevalling. Onderstaande voedingsmiddelen versterken je uithoudingsvermogen en zorgen ervoor dat je over oerkracht kunt beschikken. Beide kun je tijdens de bevalling heel goed gebruiken. Dat staat vast.

kippensoep met wortel en peterselie

aardappelpuree

compote van pruimen abrikozen en appels (tutti
frutti)

pijnboompitten

pompoen

rijstebrij

appelcompote

walnoten

venkel

zoete rijst

rozijnen

pistachenoten

peulvruchten

hutspot

kipfilet

honing

gierst

wortelen

venkelthee

kokosnoot

haver

peterselie

gebonden soepen

kaneel

Acupressuur

Behalve voeding is acupressuur een belangrijk hulpmiddel waarmee je de bevalling zo soepel mogelijk kunt laten verlopen. Onderstaande punten mogen regelmatig worden gemasseerd door degene die jou tijdens je bevalling ondersteunt:

Om je geest kalm te houden:Om de pijn te bestrijden:

Om de weeën en de ontsluiting te bevorderen:

Zelf doen

Als er niemand is die jou kan masseren, is het verstandig van tevoren een pakje spliterwten te kopen. Daarmee kun je de massage namelijk zelf verzorgen. Zo doe je dat:

Plak de spliterwt met de platte kant op een stukje pleistertape en plak de bolle kant op het te masseren punt. Zo wordt het punt vanzelf gestimuleerd terwijl jij je op de bevalling kunt concentreren.

Als de pijn je toch teveel wordt, druk dan tussendoor op het punt dat zich op de handrug tussen duim en wijsvinger bevindt.

Met deze tips wordt de kans groot dat over een paar weken jouw verhaal ook over een soepele bevalling zal gaan!


Blog

 • Geen_vaccins_voorradig

  Bericht voor pubers: verhoog je weerstand met acupunctuur!

  Dodelijke meningokokkenbacterie type W rukt op en vaccins zijn, volgens het RIVM, onvoldoende voorradig! Vooral pubers met een verlaagde weerstand zijn kwetsbaar. Is niet zoenen de oplossing? Met tips en hulp van de acupuncturist wordt wachten tot er genoeg vaccins zijn minder risicovol! Lees wat je zelf kunt doen om je weerstand te verhogen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Hooikoorts_-_niezen

  Hatsjoe! ....Hooikoorts?

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog