Wat vindt u belangrijk?

13/03/2015 geplaatst in Kies uw acupuncturist

Nederland telt meer dan tweeduizend acupuncturisten, van wie het grootste deel is aangesloten bij de NVA. Dat betekent dat in en rond uw woonplaats waarschijnlijk tientallen acupuncturisten werkzaam zijn. U hebt dus de keuze! Maar hoe maakt u die keuze?
Wat voorwerk kan u daarbij helpen en veel voordeel opleveren. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt is van belang voor het welslagen van de behandeling.

Een goede match

Als u een hulpverlener kiest, gaat u waarschijnlijk niet over één nacht ijs. U wilt dat hij het vak verstaat en bij voorkeur prettig in de omgang is. U wilt waarschijnlijk ook weten of hij ervaring heeft met hulpvragen die lijken op die van u. Dit zijn belangrijke vragen. In deze serie komen ze beslist aan de orde maar nu nog niet. Eerst nodig ik u uit bij een aantal andere vragen stil te staan. Vragen die bedoeld zijn om helder te krijgen wat u zoekt bij een acupuncturist.

Waarom begint het kiezen van een acupuncturist bij deze andere vragen?
Hoe bewuster u weet wat u belangrijk vindt, des te beter kunt u beoordelen of een acupuncturist bij u past. Hoe beter de acupuncturist bij u past, hoe beter het resultaat van uw behandeling zal zijn. Waarom? Uit vrijwel al het onderzoek naar het effect van behandelingen (regulier of alternatief) blijkt dat een goede behandelrelatie voor minstens de helft het (positieve) resultaat van een behandeling bepaalt. Als u van tevoren weet wat u belangrijk vindt, is de kans op een goede 'klik' het grootst en is deze niet enkel gebaseerd op het feit dat u de acupuncturist wel aardig en betrouwbaar vindt overkomen. Een goede behandelrelatie is meer dan dat.

De volgorde wordt dus:

 • Wat vindt u belangrijk?
 • Wat voor soort acupuncturist (of acupunctuur) spreekt u aan?
 • Welke acupuncturist kiest u?

Zo krijgt u de beste match!

Wat is belangrijk voor u? Ik stel voor dat u die vraag zo breed mogelijk stelt. Met acupunctuur kiest u voor een holistische behandelwijze die groot effect op uw gezondheid en leven kan hebben. Dus: wat vindt u belangrijk in het leven? Als u toch tijd en geld besteedt aan een behandeling, kan die maar beter goed passen bij hoe u in het leven staat. Of liever nog: bij hoe u in het leven wilt staan. Misschien kunt u meteen al enkele dingen noemen. Als u nooit eerder bij dergelijke vragen hebt stilgestaan, kan dit een goed moment zijn daarmee te beginnen.

Vragen als deze laten zich het best beantwoorden door er de tijd voor te nemen. Twintig minuten zijn meestal voldoende. En dat liefst een aantal keren. U kunt een bepaald moment op de dag hiervoor uitzoeken. De antwoorden worden 'beter' als u eerst uw hoofd leegmaakt. Een goede methode daarvoor is de volgende:

 • zit stevig op een rechte stoel, sluit uw ogen en adem drie keer bewust in en uit.
 • word u bewust van de gevoelens van uw lichaam. Waar voelt het warm? Koud? Waar gespannen, waar ontspannen? Wat voelt u verder? Neem enkel waar. U hoeft wat u voelt niet te begrijpen, te veranderen of weg te werken.
 • laat vervolgens op een uitademing alle lichamelijke gevoelens los.
 • word u bewust van eventuele emoties. Welke van de vier B's voelt u; bang, boos, blij, bedroefd? Ook nu hoeft u alleen maar waar te nemen.
 • laat vervolgens op een uitademing alle emoties los.
 • word u bewust van eventuele gedachten. Doe dat alsof u naar een lichtkrant kijkt, waar boodschappen verschijnen en weer verdwijnen. Neem uw gedachten over grote en kleine dingen enkel waar.
 • laat vervolgens op een uitademing al deze gedachten los.

Stilte

 • word u dan bewust van een plek in uzelf waar het stil is. Dat kan overal zijn. Elke plek die in u opkomt, is goed.
 • stel daar de vraag: wat is er in deze tijd van mijn leven ECHT belangrijk voor mij?
 • stel u open voor een antwoord. Dat kan komen in de vorm van een woord of zinnetje maar ook als een beeld, een klank, een geur, een kleur. Wat er ook komt, neem het waar.
 • neem de tijd om het antwoord op u in te laten werken.
 • als u dat heeft gedaan, ademt u drie keer wat dieper door, opent u uw ogen en komt u weer in uw 'normale' bewustzijn terug.
 • schrijf op wat u hebt ervaren. Schrijf iets over het antwoord dat in u opkwam maar eventueel ook over wat u tijdens de ontspanning hebt ervaren.

Deze oefening is geschikt om alle dagen te doen – ook als u niet op zoek bent naar een acupuncturist! Als u hem een tijdje doet, zult u merken dat het makkelijker wordt uw aandacht te richten op uw lijf, uw emoties en uw gedachten maar ook om uw aandacht daar weer van af te halen en zo een plek van stilte te vinden waar u belangrijke vragen kunt stellen.

Een week. Of twee. Dan ben ik terug voor de volgende bijdrage en gaan we kijken naar de vraag: wat voor SOORT acupuncturist zoek ik?

Koos van Kooten
www.de-kraanvogel.nl


Blog

 • Adobestock_75634003

  Ademhalen om te ontstressen

  Enige tijd terug waren op Nu.nl tips te lezen hoe je met gemak honderd jaar kunt worden. Samenvattend komt het erop neer dat het belangrijk is om de balans tussen stress en ontspanning te bewaren. Maar hoe doe je dat? Diep en langzaam ademhalen blijkt te helpen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-08-08_zomer_deel_3

  Ik ga op reis en neem mee … de TCG (3)

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog