Sprekers

Reinoud Eleveld

is senior taotrainer en verdiepte zich een leven lang in taoïstische interne alchemie.
www.taotraining.nl

Lezing: Seksualiteit vanuit Taoïstisch perspectief
Reinoud vraagt aandacht voor het belang van seksuele energie binnen het gehele menselijk functioneren. Aan de hand van een moderne versie van de The Neijing Tu, de oeroude illustratie van de interne alchemie, gaat hij in op de samenhang tussen het transformeren van seksuele energie, de rol van de Ming-Men en de 8 Wonderkanalen. Volgens Reinoud is concrete kennis over de kracht van transformatieseksualiteit voor iedere acupuncturist inspirerend en zelfs onmisbaar.

Jitske de Vries

is consulent seksuele gezondheid en werkzaam bij Rutgers (kenniscentrum seksualiteit), waar zij interventies op het gebied van seksuele gezondheid en welzijn ontwikkelt en evalueert. Daarnaast is zij psycholoog en onderzoeker. Zij heeft een brede ervaring op het gebied van seksueel gedrag in binnen- en buitenland. Het liefst houdt zij zich bezig met de vraag hoe seksualiteit op verschillende niveaus bespreekbaar gemaakt kan worden.
www.rutgers.nl / www.psycoaching.nl

Lezing: Hoe seks [niet] werkt
Jitske belicht het seksueel functioneren én disfunctioneren vanuit het biopsychosociale model.

Jan Paul van Wingerden

is fysiotherapeut en gepromoveerd op de toepassing van functionele anatomie in de revalidatie van pijnklachten. Het begrijpelijk overdragen van inzicht in lichamelijk functioneren is één van zijn passies. Het boekje: 'Rugpijn en andere onbegrepen klachten' is daar een van de resultaten van. www.spineandjoint.nl

Lezing: De relatie tussen rug-, bekkenklachten en seksuele problemen. Het venijn zit in de buik!
Rug-bekkenklachten kunnen grote invloed hebben op het seksuele leven. En het verband dat wordt gezien is dat rugpijn het bewegen tijdens het vrijen beperkt en de lust onderdrukt. De invloed van rugklachten kan echter veel ingrijpender en directer een rol spelen bij seksuele problemen. Denk aan bekkenbodempijn, problemen bij penetratie (vaginisme), impotentie en verminderd libido. In deze presentatie wordt aan de hand van een functioneel anatomische benadering inzichtelijk gemaakt hoe rugklachten kunnen samen hangen met een diversiteit aan seksuele klachten en overigens ook andere vaak onverklaarde klachten.

Danielle Willems

is acupuncturist en hypnotherapeut. Haar speerpunt in de praktijk is om een vrouw haar lichaam en innerlijke kracht te laten ontdekken. Zij gebruikt daarvoor de beeldende kracht, die fysiologische processen teweeg brengt in een lichaam, in combinatie met een stimulatie van het zenuwstelsel door middel van acupunctuur.
www.vrouwengeneeskunde.nl

Lezing: Yang Sheng van het vrouwelijk orgasme en primaire anorgasmie
Wat doet het vrouwelijk orgasme in haar lichaam? Wat zijn de voordelen voor de vrouw om orgasmes te hebben? Circa 10 procent van de vrouwen kan niet tot een orgasme komen. Soms door medicatie, maar veelal hebben zij nog nooit in hun leven een orgasme ervaren. Danielle belicht hoe je dat als acupuncturist kunt diagnosticeren en behandelen.

Loed Rakels

is hoofddocent van de opleiding Chinese Kruiden therapie bij Academie Bo Yi. Als acupuncturist en Chinese kruiden therapeut voert hij vanaf 2001 praktijk in Meppel en Driebergen. www.centrumvoorchinesegeneeswijzen.nl/info/loed-ra...

Lezing: Seksuele mannenklachten
Specifieke mannenklachten komen in de TCG-praktijk minder aan bod dan gynaecologische klachten. Mannen laten zich sowieso al minder snel behandelen dan vrouwen, maar nog lastiger wordt het als het gaat om seksuele problemen. Ze zullen u echter uitermate dankbaar zijn als u hen daarmee als TCM therapeut kunt helpen. Klachten van impotentie nemen over het algemeen toe naarmate de leeftijd vordert, maar kunnen zich ook al veel eerder manifesteren. Daarnaast heeft 30% van de mannen, onafhankelijk van hun leeftijd, in meer of mindere mate last van premature ejaculatie. Beide klachten kunnen tot grote frustraties en onzekerheid leiden, maar ze kunnen ook een probleem vormen bij een kinderwens. Daarom worden deze twee klachten als voorbeeld in deze lezing geanalyseerd.

Marijke Pfeiffer

Is van oorsprong fysiotherapeut. In 1982 studeerde ze af aan het Anglo-Dutch college. Marijke doceert sinds 1987, zowel in Nederland als internationaal. Haar specialisatie is het terrein van de internist.
www.cig-amsterdam.nl/over-cig/medewerkers.html
www.tcma.nl

Lezing: De Z van Zin en van Zen van seksualiteit
Als hekkensluiter van het congres belicht Marijke de laatste letter van het alfabet: de Z van Zin en van Zen van seksualiteit. Beide zijn belangrijke aspecten bij de beleving van de seksualiteit. Zin en zintuiglijk plezier liggen ten grondslag aan een seksuele beleving. Zen en gepassioneerde seksualiteit lijken tegenstrijdig, maar de rust en overgave van de Zen gaan prima samen met passie en kunnen in een diepgaande fysieke ontspanning resulteren. Aan de hand van de 8 Extra Meridianen gaan we door de verschillende aspecten van de beleving van seksualiteit, zowel de positieve als de negatieve ervaringen.

Blog

 • Vruchtbaarheidsproblemen-folder_web

  Acupunctuur bij IVF in het nieuws

  De Volkskrant bracht afgelopen week een bericht over Australisch onderzoek bij IVF. 'Acupunctuur tijdens een IVF-behandeling leidt niet tot meer geboorten', kopt de VK. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat het onderzoek is gedaan bij een relatief kleine groep vrouwen die allen drie standaardbehandelingen rondom de terugplaatsing kregen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Avondvierdaagse

  De avondvierdaagse

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog