Algemeen advies Coronavirus

23/03/2020 21.30 uur geplaatst in Actualiteit

Vanavond om 19.00 uur werden tijdens een persconferentie nieuwe, strengere maatregelen in de coronacrisis afgekondigd door premier Rutte en de ministers Grapperhaus, De Jonge en Van Rijn.

Acupuncturisten vallen net als fysiotherapeuten onder contactberoepen.
Voor deze beroepsgroepen is de maatregel afgekondigd: consulten alleen nog via beeldbellen, gewone behandelingen alleen op indicatie van een arts.
Dit geldt voorlopig tot 6 april.

Het bestuur van de NVA heeft haar leden geadviseerd deze maatregel van de overheid op te volgen en de praktijk per direct te sluiten. Dat is voor u als patiënt niet prettig, maar met elkaar moeten we er alles aan doen de uitbraak van het coronavirus te beteugelen.

Wellicht kan uw acupuncturist u per mail of per telefoon ondersteunen met adviezen of u Chinese kruiden voorschrijven. Belt u uw acupuncturist ook gerust als u zelf met een vraag zit of wat steun behoeft. Soms is even praten net wat u nodig heeft om weer verder te kunnen. Zo pakt u na de crisis samen de draad makkelijk weer op.

20/03/2020 geplaatst in Actualiteit

Het bestuur van de NVA houdt de uitingen van het RIVM voortdurend in de gaten en heeft kennis genomen van het beleid van het KNGF, de brancheorganisatie voor fysiotherapeuten. Om te voorkomen dat mensen zonder noodzakelijke zorg komen te zitten wordt niet geadviseerd alle praktijken zonder onderscheid te sluiten. Iedere acupuncturist dient echter zijn eigen afweging te maken, met betrekking tot de eigen situatie, thuis en in de praktijk. Totdat er van overheidswege verdergaande maatregelen worden afgekondigd is dit de situatie.

Zowel van de therapeut als van de patiënt wordt alertheid gevraagd: neem
geen risico's in geval van de gemelde symptomen, communiceer goed met
elkaar over wel of niet de afspraak door laten gaan. Beperk behandelingen tot de meest noodzakelijke, zoek naar alternatieven op afstand. Geef adviezen over leefstijl, voeding, acupressuur (kijk ook eens bij TCG voor alledag op deze website). Zorg voor elkaar kan betekenen: niet behandelen.

Op 23 maart vindt weer crisisoverleg plaats van RIVM, overheid en overige deskundigen. Wij houden onszelf op de hoogte van de berichtgeving en informeren u zodra dat nodig is.

18/03/2020 geplaatst in Actualiteit

Wellicht vraagt u zich of u uw afspraak met uw acupuncturist wilt laten doorgaan of niet. In het algemeen wijzen we u op het advies van de Rijksoverheid en de actuele informatie van het RIVM. Dat zegt: heeft uw (milde) verkoudheids-klachten: niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of verhoging tot 38 graden? Blijf dan thuis. Zeg uw afspraak af.

Behoort u tot de risicogroep, maak dan uw eigen afweging of u wel of niet uw afspraak laat doorgaan. In alle gevallen kunt u contact opnemen met uw NVA-acupuncturist om te bespreken wat verstandig is met betrekking tot uw behandeling. 

Veel acupunctuurpraktijken informeren hun patiënten over genomen voorzorgs-maatregelen en bieden de mogelijkheid afspraken kosteloos af te zeggen. Er zijn praktijken die voorlopig de deuren sluiten om verschillende redenen. Het bestuur van de NVA houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zal NVA-acupuncturisten dagelijks informeren en adviseren. De NVA volgt het door de overheid vastgestelde beleid.