Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Nieuwsbrief

Kom alles te weten over Acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeskunde. Ontvang 1 a 2 keer per maand de laatste artikelen per email.

* Door op "Verzenden" te klikken meld je je aan voor de nieuwsbrief van de NVA en ga je akkoord met het privacy statement.
Ichelle - Acupuncturist

Ichelle - Acupuncturist

Hoe zorg jij voor jezelf?
Het korte antwoord is: door naar mijn lichaam te luisteren. In het dagelijkse leven is dat echter niet altijd zo simpel. Al helemaal niet wanneer je nog 100 dingen te doen hebt, of denkt dat je die te doen hebt. Ik probeer steeds minder bezig te zijn met wat ik nog moet doen, maar me juist over te geven aan het moment. Mooi daoïstisch gezegd probeer ik dus te genieten van de weg in plaats van bezig te zijn met het doel. Dit geeft rust en vanuit die rust is er meer ruimte om te luisteren naar mijn lichaam. Merk ik dat ik me vermoeid voel? Dan kijk ik wat kan wachten tot morgen, overmorgen of volgende week. Ik vertrouw erop dat het uiteindelijk toch wel goed komt en ik geniet van het moment. In drukke/gestreste periodes kom je er soms pas achteraf achter dat je over je grens bent gegaan, maar ook dat is OK. Hier kun je op reflecteren hoe je het de volgende keer niet meer zo ver laat komen. Jezelf veroordelen brengt je alleen maar verder weg van jezelf en geeft je nog meer stress, dus dat heeft al helemaal geen zin.

Hoe helpt dat jouw cliënt?
Als ik ontspannen ben en het goed met mij gaat, dan heb ik meer ruimte en energie om er te zijn voor de cliënt. Als ik naar de supermarkt ga en ik word geholpen door een gestrest persoon, dan voel ik me anders dan wanneer iemand vriendelijk is en lacht. Onze houding en uitstraling als mens heeft zo veel invloed op anderen. Zeker wanneer je als therapeut met een cliënt intensief (vaak 1 uur per week) samenwerkt voor een bepaalde periode. Wanneer ik me zelf goed voel, dan heb ik ook het idee dat de consulten makkelijker lopen en het lijkt me ook dat de cliënt dat ervaart.

Wat is je mooiste ervaring met een cliënt?
Er zijn zoveel mooie ervaringen, maar wat is de betekenis van een ervaring wanneer die al voorbij is? De emotie van de cliënt en wat het met mij deed op het moment van de ervaring, doet tekort aan woorden. Maar als ik het dan toch moet omschrijven, dan was het met een cliënte die al jaren last had van chronische pijn en die na mijn behandelingen 2 dagen pijn vrij was. Ze uitte haar dankbaarheid op zo'n oprechte manier. Soms krijg je een materieel cadeau van je cliënt om hun dankbaarheid te uiten, maar bij deze persoon was het gewoon echt hoe ze het zei.

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?
Dat er ooit mensen zijn geweest die het leven zó begrepen en daardoor de Chinese geneeskunde gevormd hebben, dat vind ik bijzonder knap. Ik vraag me soms af of wij, Westerlingen, deze concepten ooit zo kunnen begrijpen en leven, zoals de masters die door de jaren heen de Chinese geneeskunde gevormd hebben. We leven namelijk in een heel andere tijd en ook met een heel andere manier van kijken en denken. Echter het deel dat ik er van denk te begrijpen en ook de continue flitsen aan inzichten over het leven vind ik zo bijzonder. Bijvoorbeeld dat ik gewoon voelde dat ik zin had in meer verwarmende maaltijden en dan kijk ik een paar dagen later naar de Chinese kalender en zie ik dat we in Bai Lu zitten. Gewoon zonder na te denken weten wat je voor jezelf en je eigen gezondheid moet doen omdat je meeleeft met het ritme van de natuur. En ik vind het zo mooi dat ik oneindig bij kan leren. Zo veel wijsheid en kennis die er door sommigen gedeeld wordt.

Ichelle van Dooren
Een van de vijf winnaars
van een fotoshoot

Meer weten over de praktijk
van Ichelle?