Acupunc...tour de France

19/07/2019 geplaatst in Actualiteit

Ook de wielrenners in de Tour de France varen (of fietsen) wel bij acupunctuur. Voor het behandelen van strakke en pijnlijke spieren, maar nog vaker om de nodige rust te kunnen vinden. Na een dag op de pedalen hebben het lijf en het brein moeite met terugschakelen naar een lagere versnelling. 'Bovendien staan de meeste renners nog uren strak van de suikers en cafeïne die ze met al die gelletjes tot zich namen', zegt Dan Guillemette, fysiotherapeut van de Australische wielerploeg, in een artikel in NRC* van 16 juli. Of pijnlijke wonden door valpartijen houden de mannen uit de slaap.

Acupunctuur in de Tour!
Guillemette behandelt al tien jaar ongeveer de helft van zijn renners in de Tour met acupunctuur. Hij noemt de behandeling met acupunctuur een ‘reset’ van het brein. Ook Franse ploegen zetten het deze Tour geregeld in als herstelmethode of om te ontspannen. Eddy De Smedt, Vlaams fysiotherapeut en eerder zelf wiel-renner, behandelde vele jaren de Italiaanse renners, waaronder Nibali, Tourwin-naar van 2014. Een van de Belgische renners draagt een magneetje in zijn oor om beter tegen de hitte te kunnen. En zo blijkt acupunctuur in de volle breedte van de Tour te worden ingezet.

Verklaringsmodellen
Zowel het westers medische als het traditionele Chinese verklaringsmodel worden in de krant genoemd om de werkzaamheid te onderbouwen. Bij het eerste model gaat men ervan uit dat de bloedstroom wordt verbeterd door de naalden, waar-door afvalstoffen worden afgevoerd. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) spreekt men over de levensenergie Qi, die in beweging wordt gezet. Hierbij worden acupunctuurpunten op de meridianen geprikt, maar zeker ook pijnpunten in de spieren.

Nieuwe oude punten
Aardig om te weten is dat veelvoorkomende pijnpunten in de spieren (met een modern woord ‘triggerpoints’) verrassend vaak samenvallen met de 2500 jaar geleden beschreven acupunctuurpunten. De renners zal het om het even zijn hoe het werkt en dat geldt voor een ieder die baat heeft bij acupunctuur. Belangrijk voordeel van acupunctuur boven slaap- of pijnmedicatie is dat de sporters de volgende ochtend fris uit bed stappen, zonder waas van een slaappil in het hoofd. 'Wakker wakker worden is essentieel in de Tour', zegt oud-wielrenner Peter Winnen in de Volkskrant* van 19 juli.

Naalden
Hij merkt bovendien op dat het artikel in NRC niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen. In de Tourwereld lijkt men huiverig om over naalden te praten. Hij noemt het een erfenis uit het EPO-tijdperk, waardoor naalden geassocieerd worden met het injecteren van verboden middelen. Dan moet men toch eens goed naar acupunctuurnaalden kijken. Knap mens die een te injecteren vloeistof in een massief acupunctuurnaaldje krijgt.

Uniek
Inmiddels zijn er veel onderzoeken bekend die het positieve effect van acupunctuur, bijvoorbeeld bij pijnklachten, onderbouwen. Deze onderzoeken worden meestal niet uitgevoerd zoals farmaceutische bedrijven dit gewend zijn. Daarbij weet zowel patiënt als arts niet of er een echt medicijn of een placebo wordt ingezet. Dat is in het geval van het aanprikken van punten moeilijk toe te passen. Bovendien wordt bij een acupunctuurbehandeling per patiënt bepaald welke punten in dit specifieke consult geprikt worden. Ieder mens is anders, iedere klacht, ieder moment van de dag, van de maand, van je leven. Zo uniek als jij bent, zo uniek is je behandeling.

* Bron: NRC d.d. 16-07-2019
  Bron: Volkskrant d.d. 19-07-2019

Wil je meer weten over acupunctuur?
En ben je benieuwd of acupunctuur iets voor jou is? Kijk dan bovenaan de pagina naar ‘zoek een acupuncturist’ voor een goed opgeleide NVA-acupuncturist.