Wat hoopt u te bereiken?

31/03/2015 geplaatst in Kies uw acupuncturist

Nederland telt meer dan tweeduizend acupuncturisten, van wie het grootste deel is aangesloten bij de NVA. Dat betekent dat in en rond uw woonplaats waarschijnlijk tientallen acupuncturisten werkzaam zijn. U hebt dus de keuze! Maar hoe maakt u die keuze?
Wat voorwerk kan u daarbij helpen en veel voordeel opleveren. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt is van belang voor het welslagen van de behandeling.

Een goede gezondheid

In de vorige bijdrage heb ik u uitgenodigd stil te staan bij de vraag wat echt belangrijk voor u is. Hopelijk hebt u daar nu wat meer zicht op. Sommige van de dingen die u hebt opgeschreven, zullen iets in u hebben geraakt. Deze dingen mag u meenemen naar de volgende vraag:

Wat hoopt u te bereiken met het bezoeken van een acupuncturist?

Voor veel mensen is een lichamelijke of soms ook psychische klacht de aanleiding om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij een acupuncturist. Voor veel mensen is het eerste antwoord dat opkomt bij bovenstaande vraag dan ook: Dat mijn klachten verdwijnen! Nu is het handig dat u al stil hebt gestaan bij de vraag uit deel één van deze reeks: Wat vind ik belangrijk? Grote kans dat 'geen gezondheidsklachten' daar niet bij staat. En een redelijke kans dat 'een goede gezondheid' er wel bij staat. Als dat zo is, kunt u zich afvragen wat u precies bedoelt met een goede gezondheid.

Zelf stel ik iedereen die bij mij komt de vraag wat hij of zij hoopt te bereiken. Veel mensen willen inderdaad dat hun klacht verdwijnt maar heel veel mensen hebben ook andere wensen, die minstens zoveel kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Veel mensen willen bijvoorbeeld meer evenwicht tussen inspanning en ontspanning of minder in hun hoofd zitten. Of minder geleefd worden door werk of gezin. Meer plezier in hun werk. Of de dingen beter kunnen accepteren zoals ze zijn.

Gelukkiger

Dit zijn allemaal wensen die op het psychologische vlak liggen maar wel degelijk belangrijk zijn. Immers, mensen die minder worden geleefd door de omstandigheden of tegenslagen kunnen overwinnen dan wel accepteren zijn over het algemeen gelukkiger en gezonder dan mensen die dat niet kunnen. Dus voordat u genoegen neemt met enkel het verdwijnen van uw klacht, is het goed te beseffen dat er meer mogelijk is op het gebied van gezondheid. Grote kans dat een acupuncturist daaraan kan bijdragen. Als u echter nog steeds vooral wilt dat uw klacht verdwijnt, is het goed ook dat te beseffen. Het belangrijkste is dat u een antwoord hebt dat klopt voor u. Dat helpt bij het beantwoorden van de volgende vraag.

Wat voor acupuncturist spreekt mij aan?

Langzaam komen we in de buurt van een keuze. Voordat u een acupuncturist kiest, kunt u zich afvragen wat voor soort acupuncturist bij u past. Er zijn allerlei soorten acupuncturisten en niet iedereen voelt zich bij elke acupuncturist thuis. Internet is een goede plek om uw oriëntatie te beginnen. Een goed startpunt kan zijn de website van de NVA.
U kunt ook kijken wat er verschijnt als u in een zoekmachine het woord acupunctuur en uw plaatsnaam intikt, eventueel aangevuld met een woord dat voor u belangrijk is.

Verschillen

Het gaat er niet om dat u al een keuze maakt, u bent zich nog aan het oriënteren. Bekijk een aantal van de websites en verbaas u over de verschillen! Verschillen in sfeer, taalgebruik, soorten acupunctuur (en in hoeveel daarover wordt uitgelegd). Kijk ook eens naar wat de acupuncturisten over zichzelf vertellen. Over wat er voor hen belangrijk is of waarom zij hebben gekozen voor acupunctuur. U zult ontdekken dat sommigen acupunctuur beschouwen als een waardevolle aanvulling op hun werk als fysiotherapeut terwijl anderen zich geheel op acupunctuur richten. Sommigen hebben een meer Chinese benadering, anderen een meer westerse. Sommigen combineren acupunctuur met bijvoorbeeld kruidentherapie, auriculotherapie, massage of qi-gong. Sommigen benadrukken het oosterse, anderen het wetenschappelijke karakter van acupunctuur. De één is meer gericht op een medische benadering, een ander kiest voor een psychologische insteek. Een website kan heel sfeervol zijn of vooral duidelijk. U kunt er blij van worden of bedachtzaam. Of allebei.

Misschien komen, na een avondje surfen, wat websites naar voren die u echt aanspreken. Dan is het tijd voor de derde stap. In de volgende en laatste bijdrage komt deze aan de orde en valt alles samen wat u tot nu toe hebt gedaan; u kiest uw acupuncturist.

Koos van Kooten
www.de-kraanvogel.nl


Blog

 • Adobestock_75634003

  Ademhalen om te ontstressen

  Enige tijd terug waren op Nu.nl tips te lezen hoe je met gemak honderd jaar kunt worden. Samenvattend komt het erop neer dat het belangrijk is om de balans tussen stress en ontspanning te bewaren. Maar hoe doe je dat? Diep en langzaam ademhalen blijkt te helpen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-08-08_zomer_deel_3

  Ik ga op reis en neem mee … de TCG (3)

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog