Joep van Leeuwen

21/11/2014 geplaatst in De acupuncturist vertelt

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?

Van jongs af aan kwam ik met acupunctuur in contact. Mijn vader is namelijk ook acupuncturist. Maar ik moet zeggen dat het daardoor juist ook ver van me afstond. Laten we het verzet noemen. Bij de opleiding fysiotherapie die ik deed in Amsterdam, kon je een keuzemodule Traditionele Chinese Geneeswijzen volgen. Aangezien ik tijdens de opleiding merkte dat ik meer wilde kunnen doen voor de patiënt, leek het me goed me hier meer in te verdiepen. Joost Zalm gaf deze module en iedereen die Joost kent, weet dat deze man je kan inspireren. Dus na tien weken was ik om en ben ik na mijn opleiding fysiotherapie meteen acupunctuur gaan studeren.

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

De mooiste ervaring heb ik gehad met een jongen van negentien. Hij woonde alleen met zijn moeder en was na een heftig geestelijk trauma - er was iemand onder zijn toezicht in het zwembad bijna verdronken - totaal uitgeput. Hij was niet meer in staat zijn leven op te pakken. Na drie behandelingen ging het vele malen beter met hem en na nog twee behandelingen wilde hij het weer alleen proberen. Ongeveer twee maanden later kreeg ik een mail dat hij was begonnen met een studie, net zijn rijbewijs had gehaald en zich gelukkig voelde. Need I say more?

Waarover verwonder je je nog steeds in je vak?

Ik blijf me verwonderen over het feit dat je soms zo veel en soms ook zo weinig voor een persoon kan betekenen. Het voorbeeld zoals hierboven is prachtig en ook iets om je over te verwonderen. Maar ik verwonder me net zo over een patiënt bij wie je van alles probeert en met wie het toch niet beter gaat. Je verwijst hem of haar dan door en de klachten verbeteren ineens wel. Hierdoor geloof ik steeds meer dat je als patiënt en therapeut ook bij elkaar moet passen. Dat die combi ook in balans moet zijn.

Is er iets in jouw praktijk dat voor jou de essentie van TCG in zich draagt?

Het is niet zozeer iets in mijn praktijk maar iets in mijn leven. En dat is mijn eerste EP die net is verschenen. Ik ben behalve acupuncturist ook singer/songwriter en muzikant. En waarom draagt dat nou de essentie van TCG in zich? Omdat muziek maken het allerliefste is wat ik doe en hoe moe of gestrest ik ook ben, ik word altijd rustig en ontspannen als ik muziek maak. Het brengt voor mij de balans terug in mijn leven. En daarom is die EP voor mij het symbool voor de essentie van TCG. Balans!

Joep van Leeuwen:  www.vanleeuwen-collegas.nl


Blog

 • Adobestock_75634003

  Ademhalen om te ontstressen

  Enige tijd terug waren op Nu.nl tips te lezen hoe je met gemak honderd jaar kunt worden. Samenvattend komt het erop neer dat het belangrijk is om de balans tussen stress en ontspanning te bewaren. Maar hoe doe je dat? Diep en langzaam ademhalen blijkt te helpen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-08-08_zomer_deel_3

  Ik ga op reis en neem mee … de TCG (3)

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog